Kim Jong-un postaje “mala maca” – Putin uveo novi zakon: U zatvor svi koji prijete sigurnosti Rusije

PRO Oglas

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji određuje teške zatvorske kazne za sve koji budu pozivali na djelovanje protiv ruske sigurnosti dok Moskva guši sve glasove koji se protive vojnoj ofenzivi u Ukrajini.

Na temelju novih odredaba objavljenih u četvrtak na portalu koji objavljuje dokumente što ih potpisuje Putin, javni pozivi pojedinaca na djelovanje protiv sigurnosti zemlje sada će se kažnjavati s dvije do četiri godine zatvora. Kazna se može povećati na pet godina, ako se taj poziv uputi putem medija, te na sedam godina ako ih upućuje organizirana skupina.

Ruski predsjednik je uz to potpisao tekst o pooštravanju restrikcija koje se uvode pojedincima i organizacijama označenim kao “strane agenture”, što se koristi za suzbijanje kritike uperene protiv Kremlja.

Druga mjera predviđa kaznu do 20 godina zatvora za svakog ruskog građanina koji sudjeluje u sukobu u stranoj zemlji koji se protivi ruskim interesima.

Putin je potpisao i tekst o novčanoj, ali i zatvorskoj kazni do 7 godina za sve koji su upoznati s državnim tajnama koji napuste zemlju bez prethodnog odobrenja.

Ovi su dokumenti dio skupine zakona koje je parlament prihvatio zadnjih tjedana i da bi stupili na snagu nedostajao im je samo predsjednikov potpis.

Od početka ruske vojne ofenzive na Ukrajinu 24. veljače ruske vlasti su pooštrile progon kritičara vlasti zatvarajući neovisna glasila i društvene mreže.

Zakonom se sada teškom zatvorskom kaznom kažnjava svaki oblik kritike koja kvari ugled vojske.

Nekoliko Rusa, među kojima predstavnici oporbe Ilja Jašin i Vladimir Kara-Murza, ali i obični građani, već su zatvoreni pod takvim optužbama i čekaju suđenje.

Moskovski gradski vijećnik Aleksej Gorinov osuđen je prošlog tjedna na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je osudio agresiju na Ukrajinu.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO