Lov na naivne “katolike” – Trgovine pod “posno” prodaju i ono što nije posno, ali bitno je da kupci misle da je!

PRO Oglas

Na policama trgovina potrošači mogu pronaći ogroman broj proizvoda na kojima piše “posno”, od slanoga do slatkiša, što dosta olakšava vrijeme posta vjernicima.

Međutim, na policama se nalaze i namirnice za koje građani misle da su posne, a zapravo nisu.

Da stvar bude gora, postoji i veliki broj artikala na koji velikim slovima piše posno, ali kada okrenete ambalažu i pročitate sitna slova vidjeti ćete da su ti artikli sve samo ne posni, jer u sebi mogu sadržavati jaja, mlijeko i masnoće životinjskog porijekla.

Iako nikada ne bi rekli, ali istina je da većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih sireva, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna iako piše da jeste!

Nutricionisti savjetuju da ne vjerujete trgovcima jer većina posne hrane koja se prodaje u marketima zapravo uglavnom nije posna, iako se tako reklamira.

Sa druge strane, stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača kažu da se ovim trikovima trgovci služe odavno, da je u pitanju klasično dovođenje potrošača u zabludu, ali da ova oblast nije regulirana zakonima pa potrošači nemaju gotovo nikakva prava.

Nutricionista Milka Raičević kaže da ljudi posnu hranu kupuju masovno, pogotovo u vrijeme posta.

–Neke stvari koje su nekada bile posne, poput ribljih pašteta, refleksno stavljamo u korpu iako to već godinama nije posno. Pogotovo nikome ne padne na pamet da pogleda deklaraciju kada na prednjoj strani pakiranja vide znak posno. A kada bi pročitali sitna slova pozadi vidjeli bi da ti proizvodi uglavnom sadrže tragove mlijeka, jaja i konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porijekla. Zato uvijek kažem da se ni za jednu namirnicu u prodavnicama, osim voća i povrća, ne bih mogla zakleti da je posna – kaže ona za K1info.rs.

Ona dodaje da mnogi proizvodi za koje to teško da bismo rekli sadrže u sebi mlijeko u prahu, goveđi ili svinjski želatin, razne konzervanse životinjskog porijekla. Zato je zaista nezahvalno preporučiti nekom koju industrijsku hranu može da jede tijekom posta.

Čak ni u pekarama nije sigurno da ćete kupovinom najobičnije kifle ili kruha postan proizvod.

– Ma koliko to zvučalo čudno, tako je. Moj prijedlog je da zaboravite na pekaru dok postite. To kažem zato što mnogi pekari u kifle, pite i prazne bureke dodaju svašta, kako bi dobili na ukusu, a i premazuju ih. Čak ni za kruh nisam sigurna čime ih sve premazuju – naglašava nutricionista.

Ona dodaje i da slatkiši poput napolitanki, čokoladnih keksići i kolačići nisu posni, iako na njima stoji ta oznaka. Ako okrenete proizvod zaista ćete vidjeti da se u sastavu mogu pronaći i tragovi jaja i mlijeka.

Najčešću grešku potrošači prave vjerujući da kupovinom riblje ili veganske paštete ne mogu pogriješiti.

– Ti namazi mahom nisu posni! Proizvođači stavljaju konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porijekla i kao se malo bolje zagledate vidjeti ćete da na mnogima i ne piše posno. Ima i onih koji stave oznaku posno, a zapravo kada pročitate sastav vidite da su vas prevarili. Također, potrošači vjeruju da su biljni sirevi posni, ali to je još jedna laž. Kod većine biljnih sireva u deklaraciji ćete pročitati kazein, što je protein koga ima jedino u mlijeku – ističe Raičevićeva.

-riblje paštete
-biljni sirevi
-namazi od povrća
-napolitanke
-čokoladni keksići
-pekarski proizvodi
-kolačići sa ovsenim pahuljicama
-tostovi i dvopeci.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO