Malo nam i naših jada pa Srpski ministar ponovo poziva BiH u Otvoreni Balkan

PRO Oglas

Ministar prometa Srbije Goran Vesić ponovo je danas pozvao BiH da se priključi projektu Otvoreni Balkan koji promovira Beograd kao optimalan plan za regionalno povezivanje, no vlasti u Sarajevu ga smatraju suprotstavljenim Berlinskom procesu koji podupire Europska unija.

Vesić je u Sarajevu, gdje je boravio u službenom posjetu, novinarima kazao kako je sa stajališta Srbije priključenje Otvorenom Balkanu način da se ubrza regionalno povezivanje jer Berlinski proces, kako tvrdi, teče “isuviše sporo” s obzirom na to da se sve zemlje koje su mu pristupile moraju suglasiti s projektima koji se predlažu.

Srbija planira nove autoceste do BiH

“Naš poziv BiH ostaje otvoren”, kazao je Vesić dodajući kako Srbija uz to planira povezivanje s BiH dvjema novim autocestama koje se već grade sa srbijanske strane kako bi osigurala “nikad bolju povezanost” dvije države.

U Otvorenom Balkanu, utemeljenom 2019. kao nekoj vrsti “mini Schengena”, za sada su osim Srbije Albanija i Sjeverna Makedonija, a taj je projekt promoviran s obrazloženjem da treba potaknuti regionalnu suradnju te slobodan protok roba i ljudi između država članica.

BiH, Crna Gora i Kosovo nisu prihvatili poziv

Poziv za pridruživanje, osim BiH, upućen je i Crnoj Gori te Kosovu, no bez pozitivnog odgovora. U slučaju BiH reakcije su uobičajeno podijeljene jer vlasti Republike Srpske pokazuju veliki interes da to podrže kao i svaku drugu inicijativu koja dolazi iz Beograda.

No bošnjački i hrvatski političari oprezni su jer Otvoreni Balkan vide prije svega kao sredstvo ostvarenja politike koja je u interesu Beograda odnosno dominacije Srbije u regiji.

Skloniji su da se regionalna suradnja realizira kroz Berlinski proces pokrenut 2014. godine pod patronatom EU.

Dodik blokira Berlinski proces

U okviru tog procesa tako je pokrenuta inicijativa da se u regiji omogući sloboda kretanja samo uz osobne iskaznice, no u slučaju BiH nju blokira RS, odnosno predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji ne želi dopustiti slobodu kretanja građanima Kosova s dokumentima te države.

Umjesto provedbe već prihvaćenih dokumenata u okviru Berlinskog procesa on sada pokušava ishoditi ulazak BiH u Otvoreni Balkan.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO