Malo su se preračunali – Moga kućanstva će ostati bez “EU crkavice” u prevladavanju energetske krize

PRO Oglas

Za pomoć kućanstava i podjelu jednokratne novčane EU pomoći kao podrške BiH u prevladavanju energetske krize prijavilo se 216.955 obitelji s ukupno 429.721 članom. U tjeku je unošenje preostalih nekoliko tisuća aplikacija, a nakon toga će prikupljeni podaci biti dostavljeni Poreznoj upravi FBiH koja će ih provjeriti.

Preliminarni spisak korisnika pomoći bit će vraćen Ministarstvu rada i socijalne politike koje će ga objaviti, a isplata pomoći trebala bi biti započeta nakon žalbenog roka i nakon što Vlada FBiH usvoji konačnu listu. Novčani transferi iz Ministarstva trebali bi potom krenuti prema općinama, a iz njih i na račune krajnjih korisnika.

Ovako izgleda dugotrajna i komplicirana procedura raspodjele pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima. Dok su najugroženije kategorije u RS još u rujnu počele dobivati ovu vrstu pomoći, kada će ona stići do korisnika u FBiH, nitko sa sigurnošću ne može reći.

Građani s nestrpljenjem očekuju formiranje lista, no čini se da su mnogi uzalud čekali u redovima za prijavu.

Ono što je već izvjesno jeste da je broj prijava dvostruko veći od prvobitno očekivanih oko 109.000. To će u konačnici, s obzirom na to da se raspoloživi iznosi po LOT-ovima dijele na broj korisnika, rezultirati skromnijim iznosima pomoći.

Riječ je o obiteljima u kojima živi umirovljenik s minimalnom mirovinom, obitelji s primateljem stalne novčane pomoći, domaćinstvima u kojima žive djeca koja dobivaju federalni dječiji dodatak i domaćinstvima u kojima je dijete koje nema jednog roditelja.

Među prijavljenima najviše je umirovljenika, koje je zbunio kriterij iz javnog poziva kojim je precizirano da ovo pravo imaju domaćinstva u kojima su najviše dva korisnika prava na mirovinu koja nije viša od zagarantirane mirovine iz prosinca 2022.

-Kažu da će umirovljenici s najnižim mirovinama imati pravo na pomoć, ali nije nam jasno kako ako je zagarantirana mirovina tada iznosila 531, a sada najniža iznosi 538 KM. Sramno je što bez pomoći ostaju umirovljenici s mirovinama iz FBiH, a koji žive u RS. Njih se molilo da se vrate, ljudi prevareni da se vrate i sada nemaju pravo. Njihove obitelji nemaju pravo ni na posmrtninu koju daje Federalni zavod PIO, a ne ovo – kaže član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH Suljo Bekan.

Ranije je najavljeno do 300 KM za umirovljenike i do 600 KM za ostale tri kategorije, jer iz ukupno 64,5 milijuna KM sredstava EU pomoć trebaju dobiti četiri kategorije domaćinstva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO