NASTAVAK AFERE ALUMINIJ: Grosic preko medija spinuje – homići iz Vlade F BiH “puše” i šute!

PRO Oglas

Uslijed isteka četverogodišnjeg mandata 7 članova Nadzornog odbora Aluminija d.d., gdje im je redoviti mandat istekao 11.01.2023. g, na današnji datum tj. 30.01.2023. g u 12:00 h zakazana je izvanredna Skupština društva Aluminij d.d., sa sljedećim točkama dnevnog reda:

-Donošenje Odluke o razriješenu 7 (sedam) članova Nadzornog odbora Aluminija d.d. uslijed isteka mandata

-Donošenje odluke o izboru i imenovanju 7 (sedam) članova Nadzornog odbora Aluminija d.d.

-Donošenje Odluke o utvrđivanju mjesečne naknade za rad članova N.O. Aluminija d.d. (…ovaj prijedlog se odnosi na zahtjev za povećanje postojeće naknade članovima N.O. valjda su se kod kreiranja ovog zahtjeva vodili činjenicom pojave inflacije i povećanja troškova života – a nije im bitna činjenica da su u prethodnom četverogodišnjem mandatu uveli Aluminij d.d. u gubitke od cca 148 mil KM, te su predvoditelji najveće financijske afere i gospodarskog kriminala u povijesti koji se mjeri stotinama milijuna KM)

Duboko smo iznenađeni činjenicom da se Skupština Aluminija d.d. nije održala, jer nije postojao kvorum, a uslijed ne pojavljivanja na Skupštini opunomoćenika tj predstavnika Vlade F BiH, koja pojedinačno zastupa najveći postotak glasova na Skupštini.

Na Skupštini su se pojavili opunomoćenik vlasnika iz Republike Hrvatske (RH drži 12% vlasničkog udjela u Aluminiju), te jedan pristojan broj malih dioničara.

Ono što je poznato javnosti, a i nama Udruzi DIAL, na današnjoj Skupštini Vlada F BiH je trebala imenovati iste osobe ispred dioničkog kapitala Vlade F BiH, ponovno u N.O., na novi četverogodišnji mandat a to su: (prof dr Zdenko Klepić, Vedran Smiljanić, te Igor Planinić).

Također saznajemo da dvije od tri osobe ispred malih dioničara, a koje su obnašale dužnost u prethodnom sazivu N.O., ponovno su trebale biti imenovane: Samir Anić i Željko Damjanović. Ne smijemo zanemariti činjenicu da bi ovo za prof Zdenka Klepića i Samira Anića ovo bio treći mandat u Nadzornom odboru Aluminija d.d. – a gdje se njihov rad u posljednjih 7-8 godina može ocijeniti ostvarenjem gubitka Aluminija d.d. od preko 250 mil KM, nezakonito, nesavjesno poslovanje, gospodarski / financijski kriminal, sklapanje štetnih ugovora, ogroman gubitak/nestanak imovine Aluminija itd..

Također, gajimo osnovanu sumnju, a to itekako vjerujemo, a na temelju nepotvrđenih informacija do kojih smo došli, jesu informacije da se Vlada F BiH nije svjesno i namjerno pojavila na današnjoj Skupštini, čime je prolongirano imenovanje novog saziva N.O., uslijed činjenice da bi Vlada F BiH imenovanjem ponovno istih osoba u N.O. snosila pored postojeće i dodatnu odgovornost za takav čin. Naime navedene osobe prethodnog saziva N.O., pogotovo osobe imenovane ispred Vlade F BiH su svojim radom pokazali nevjerodostojnost kompromitiranost, mnoge odluke su im pogrešne, nezakonite, nesavjesne, svjesno zlouporabljuju svoje položaje, čime je nastala i nastaje ogromna šteta za Aluminij d.d.

Želimo naglasiti da je ovo još jedan pokazatelj uloge Vlade F BiH , a koja snosi najveću odgovornost za stanje u Aluminiju d.d., pa i gašenje samog Aluminija 2019.g, da se sakriva, boji, plaši , problem stavlja pod tepih. Međutim pod tepih ne može stati stotine milijuna KM odgovornosti Vlade F BiH (Premijera i Resornog ministra), Nadzornog odbora, te direktora Aluminija d.d. Smatramo da današnje ne pojavljivanje Vlade F BiH jeste nesavjestan čin.

Vlada F BiH se trebala pojaviti se na Skupštini, a prethodno uz izmjene i dopune dnevnog reda Skupštine odlučiti o sljedećem, a što je jedino ispravno, zakonito i pozitivno za Aluminij d.d.:

-Da predlože i imenuju ispred Vlade F BiH POTPUNO NOVA tri kandidata za novi saziv N.O. na četverogodišnji mandat, (ne imena iz starog saziva), a koji će imati bar koliko toliko: znanje, dignitet, moral, stručnost, te odgovornost u svome radu.

-Da ne glasuju za imena za novi saziv NO ispred malih dioničara – ako su prijedlozi ispred malih dioničara ponovno ista imena iz prethodnog saziva N.O.

-Da donesu Odluku kojom se povlači suglasnost za daljnji najam pogona Aluminija d.d. (a sve završiti u roku najkasnije tri mjeseca), a uslijed nepoštivanja Ugovora od strane Najmoprimca, te činjenice da najam nije model financijskog restrukturiranja, a Aluminiju d.d. izaziva ogromne gubitke. Vlada F BiH kao i N.O. svjesno i nezakonito podržavaju nezakonitu Odluku da se Aluminij konsolidira putom najamnina, a što je suprotno Odluci o financijskoj konsolidaciji. Najamnine nisu niti mogu biti pravni ni zakonski okvir kojim se može Aluminij konsolidirati, a svjedoci smo činjenice da je kroz 2 god i 10. mjeseci najma Aluminij d.d. akumulirao cca 48 mil KM novog gubitka dok je najmoprimac, ostvario desetine mil KM dobiti. Najmoprimac je uveden u Aluminij d.d. kao posrednik, a sve što „On“ radi mogao je i Aluminij d.d. bez njega, te se vlastitim snagama operativno i financijski konsolidirati sukladno Zakonu i Odluci o financijskoj konsolidaciji. Činjenica je da najmoprimac prilikom ulaska u Aluminij d.d. nema nikakav dokazani kapital kojim bi se dokazao i predstavio kao strani investitor osim 5000 KM osnivačkog kapitala prilikom registracije firme u Mostaru. Činjenica jeste da je bez suglasnosti Vlade i N.O., prenio vlasništvo te firme koja je najmoprimac imovine Aluminija d.d., u ilegalnu zonu tj državu Panamu.

Naša uvjerenja i procjene nisu optimistične kada je u pitanju budućnost Aluminija d.d., koji je praktički u cijelosti u rukama Najmoprimca, kojeg predstavlja izvjesni gosp Amir Kabiri – za kojeg jedino možemo potvrditi da itekako uspješno medijski spinuje cijelom političkom scenom u F BiH, kao i cjelokupnom javnošću.

S poštovanjem,
Udruga DIAL

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO