Ne rikta samo EP HZHB vozila po narudžbi, i FERK je sebi jedno fino opisao kako želi da ima u voznom parku!

PRO Oglas

Na natječaj Regulatorne komisije za energiju FBiH za nabavku putničkog automobila, sa detaljno navedenim karakteristikama, pristigla je samo jedna ponuda – Hercegovina auto sa ponudom od 57.000 KM. Prema analizi portala Pratimo tendere tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača

Sredinom veljače Regulatorna komisija za energiju u FBiH raspisala je natječaj za nabavku službenog putničkog automobila. Procijenjena vrijednost nabavke 60.000 KM. Iako je kriterij za dodjelu ugovora ekonomski najpovoljnija ponuda podkriteriji se u velikoj mjeri odnose na nefinancijske aspekte cijena 75 posto, rok isporuke 15 posto i garancija 10 posto. Automobil mora biti nov, proizveden 2024. godine. 

Osim toga detaljno su navedene karakteristike koje automobil mora da posjeduje. Što se tiče karoserije iz Regulatorne komisije za energiju tražili su sedan- prtljažni prostor se nalazi i iza donjeg ruba zadnjeg vjetrobranskog stakla, gdje je prtljažni prostor sa gornje strane ograničen i zatvoren horizontalnim dijelom površine poklopca prtljažnika, a ne pokretnom roletnom kao kod karoserijskih izvedbi tip karavan-wagon.

Što se tiče tehničkih karakteristika zahtijevan je motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, diesel, najmanje 100 KS po jednoj toni mase automobila, najveći obrtni moment automobila: najmanje 250 Nm po toni, pogon: Na prednje ili na sve kotače te automatski mjenjač.

Što se tiče ostale opreme neophodna je klima uređaj, navigacija integrirana sa automobilom, a za prikaz koristi izlaznu jedinicu-ekran infotaiment sistema, sa tvornički integriranom GPS antenom u automobile, parking senzori te kožne navlake.

Oprema koja se zahtijeva u pogledu sigurnosti iz Komisije su naveli da ne smije sadržavati nikakvo trgovačko ime bilo kojeg proizvođača, i mora se nalaziti na listi priznate sigurnosne opreme instituta Euro NCAP, jedinog europskog relevantnog instituta kada je u pitanju ocjena sigurnosti automobila.

Prema analizi portala Pratimo tendere nabavka službenog putničkog vozila Regulatorne komisije rizična je iz nekoliko razloga:

“S obzirom da je kriterij za ocjenu ponuda ekonomski najpovoljnija ponuda, podkriteriji se u značajnoj mjeri odnose na nefinancijske aspekte (Rok isporuke 15%; Garancija 10%); Tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. U postupku je dostavljena samo jedna ponuda”, navedeno je u analizi.

Početkom travnja iz Regulatorne komisije obavijestili su javnost da je na tender pristigla samo jedna ponuda. Firma Hercegovina auto dd export import dostavila je ponudu u iznosu od 57.000 KM te je sa ovom firmom potpisan ugovor.

PratimoTendere.ba

  1. Ovo ne smijete pisati o namještenim nabavkama nego ste našli jedinu ispravnu da pljujete. Pogledaj presudu ureda za žalbu gdje je odgovorio na Servis Maxx žalbu, gdje je presudio da je ispravno staviti u tendersku radnu zapreminu motora 1968 cm3. Znate li ko to ima? Samo VOLKSWAGEN. I ne sjećam se da ste to spomenuli! Ili slične nabavke gdje je nacrtan VW automobil. Ovdje i ne znate šta je. A dajte pogledajte i klasifikaciju motornih vozila, PROPIS, da naučite šta je sedan karoserijska izvedba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO