Nezaposlene porodilje u FBiH uskoro će primati 300 KM mjesečno

PRO Oglas

U oba entiteta u BiH u posljednjem periodu sve se više priča o demografskoj politici te se predlažu zakonska rješenja i odluke čiji je cilj poboljšanje nataliteta u državi. Tako je i Vlada FBiH nedavno u proceduru poslala prijedlog zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH.

Primjenom ovog zakona sva djeca i nezaposleni roditelji na području ovog entiteta imali bi ista prava. Drugim riječima, novi zakon bi ujednačio situaciju u svim županijama, s obzirom na to da u nekim porodilje dobivaju novac, a u drugima ne. Na ovaj način bi se ukinula diskriminacija djece prema mjestu življenja i istovremeno ublažile posljedice siromaštva obitelji.

Zakon o podršci obiteljima s djecom u FBiH uredit će dva pitanja – pitanje naknada porodilja koje nisu u radnom odnosu te pitanje dječijeg dohotka. Prosječna neto plaća u FBiH za prošlu godinu iznosi 990 KM, što je bila glavna osnovica za obračun ovih osnovnih prava, piše Klix.ba.

Dakle, pravo na dječiji dodatak može ostvariti dijete mlađe od 18 godina ako ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 20 posto prosječne isplaćene mjesečne neto plaće u FBiH. Pored toga, uvjete ispunjava i ako nije smješteno u ustanovu socijalne zaštite ili udomiteljsku obitelj u razdoblju dužem od mjesec.

Visina dječijeg doplatka na osnovu prosječne plaće tokom 2021. godine (990 KM) iznosit će oko 60 KM mjesečno (šest posto prosječne isplaćene neto plaće). Vrijedi naglasiti da korisnik ima pravo na osam posto, odnosno uvećani dječiji dodatak, ako je dijete bez roditeljske skrbi ili mu je utvrđen invaliditet od 90 do 100 posto. Isto važi i za dijete oboljelo od bolesti koje se svrstavaju u kategoriju bolesti većeg socijalno-medicinskog značaja, bolesti ovisnosti, autoimunih bolesti, neizlječivih bolesti…

Prema ovom zakonu, novčana pomoć nezaposlenoj porodilji iznosila bi 30 posto prosječne isplaćene neto plaće u FBiH (oko 300 KM mjesečno) te bi se isplaćivala godinu dana.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO