Odlazak Osmice sa čela OSA BiH težak je udarac za brojne narkogrupe i kriminalce

PRO Oglas

Osman Mehmedagić Osmica završio je svoju karijeru na čelu OSA BiH. Umjesto njega na to mjesto trebalo bi doći Almir Džuvo, koji je već bio na toj poziciji.

Odlazak Osmice težak je udarac za SDA, ali još teži za brojne narkogrupe i kriminalce koje je kontrolirao i obavještavao za što je uzimao ogroman novac.


Napisao sam veliki broj tekstova oko kriminalnog djelovanja Osmice, o tome kako se spominje u Skaj-razgovorima, kao i o tome da su njegovi ključni igrači bili Elvis Keljmendi i Denis Stojnić, obojica uhićeni, a sada se nalaze pod mjerama zabrane Suda BiH. Imao je Osmica itekako “sluha” i za Admira Arnautovića Šmrka, velikog narkodilera iz Sarajeva koji je još uvijek u pritvoru.

Osmica je brojne “probleme” rješavao preko Diane Kajmaković, koja je suspendirana sa pozicije zamjenika Glavnog tužitelja BiH i protiv nje se vodi istraga.

Jako blisko Osmica je surađivao i sa šefom narkogrupe Bojanom Cvijetićem, koji bi trebao uskoro biti optužen; Sa Cvijetićem je imao vrlo plodonosnu kriminalnu suradnju, jer ga je štitio godinama, davao mu brojne informacija, čak i dokumente o najznačajnijim narko i zločinačkim grupama koje je Cvijetić iskoristio, a, zauzvrat, je od Cvijetića dobivao velike sume novca.

Cvijetić je bio savjetnik nekadašnjeg ministra sigurnosti Dragana Mektića, iako je suštinski, bilo drugačije – Mektić je radio kod Cvijetića.

I Cvijetić, kao i Šmrk, imali su službene iskaznice OSA BiH, te su oba narkodileri sa značkom OSA BiH.

Osmica bi, formalno, trebalo nakon smjene ići u mirovinu, ali, suštinski, umirovljeničke dane bi morao provesti iza rešetaka, što je sada na Tužiteljstvu BiH i drugim istražnim organima.

Slobodan Vasković / Slobodanvaskovic.blogspot.com

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO