ODZVONILO PETARDAMA U HRVATSKOJ: Od od 2. siječnja 2021. i zakonom zabranjene

PRO Oglas

Sabor Republike Hrvatske je prije dva tjedna, točnije 18. prosinca 2020. godine, donio Zakon o eksplozivnim tvarima kojim je zabranjeno korištenje pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3. Taj akt je na snazi od 2. siječnja 2021.

Apeliralo se na nekorištenje petardi i u razdoblju u kojemu su bile dopuštene, ali one su u novogodišnjoj noći ionako odjekivale diljem zemlje, piše Index.

Prijatelji životinja zahvaljuju građanima koji su se odazvali apelima, a građane koji posjeduju petarde i redenike mole da ih predaju MUP-u ili vrate u trgovine gdje su ih kupili s obzirom na to da je s današnjim danom stupila na snagu zabrana prodaje i uporabe.

Ukazuju i da slab odaziv na apele pokazuje još jedan razlog zašto je zakonska zabrana bitna i zašto je to jedini učinkovit i nužan način za zaštitu građana i životinja te postizanje mira i sigurnosti.

Vjeruju da je ovo samo prvi značajan korak da se Zakon o eksplozivnim tvarima u potpunosti ispravi u smjeru potpunog ograničenja uporabe pirotehnike koja je opasna kada se nađe u rukama građana.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima.

Pirotehnička sredstva kategorije F3 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik i koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje, navedeno je na stranici OrionPyro.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO