OESS zatražio da prijave izborne krađe moraju biti predmet istrage i kaznenog postupka

PRO Oglas

Otvarajući u petak dvodnevnu konferenciju na temu “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integritetu izbora”, šefica Misije OESS-a u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec, poručila je da prijave izborne krađe moraju biti predmet istrage i kaznenog postupka ako istraga pokaže da je to opravdano.

Kavalec je stava da bi predmeti izbornih krađa mogli biti efikasnije procesuirani kad bi bila popravljena suradnja pravosuđa, policije i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Dugogodišnji problemi izbornog procesa

Kao dugogodišnje probleme izbornog procesa u BiH nabrojala je diskriminirajuća ograničenja na osnovu nacionalne pripadnosti ili adrese stanovanja, što su prepreke kandidaturama, a tu su i nejednaka vrijednosti glasa, rad biračkih odbora, propisi o financiranju kampanje, točnost biračkih spiskova, neadekvatni žalbeni i istražni postupci koje provode SIP BiH i tužiteljstva, previsok postotak nevažećih listića, izostanak zaštite tajnosti glasovanja i pristrano izvještavanje medija, uključujući i javne servise.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Suad Arnautović ukazaao je da svaki dio izbornog procesa u BiH nosi određene nezakonite radnje, počevši od registracije stranaka i predaje potpisa potpore, među kojim je znatan broj umrlih osoba. Prema njegovoj ocjeni, takve radnje kulminiraju na izborni dan u radu biračkih odbora i, posebno, nakon zatvaranja biračkih mjesta. V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić poručio je, pak, da će se Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijskim agencijama u BiH, kao nikada do sada u potpunosti uključiti u sve aktivnosti koje će biti usmjerene na zaštitu integriteta izbornog procesa.

Konferencija “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integritetu izbora” je okupila stručnjake iz pravosudnih institucija, policijskih agencija, SIP-a BiH i predstavnike međunarodne zajednice, koji razgovaraju o funkcionalnoj koordinaciji pravosudnih institucija, policijskih agencija i tijela za provedbu izbora te o istragama i kaznenom gonjenju u svjetlu izbornih prijevarama.

Dnevni.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO