Ovo voće je prava bomba zdravlja, ali ga ova skupina ljudi mora izbjegavati

PRO Oglas

Registrirana dijetetičarka nutricionistica Kellsey Reed ističe da avokado donosi koristi zbog vlakana, zdravih masnoća i kalija, ali ako imate ograničen unos kalija, trebate biti oprezni.

Avokado je bogat hranjivim tvarima poput zdravih masti, proteina, vlakana, kalija, magnezija i vitamina C, E, K i B6. Pozitivno utječe na zdravlje srca, štiti oči od UV zračenja, poboljšava zdravlje kostiju, potiče probavu te pruža zaštitu od kroničnih bolesti. No, treba paziti ako imate problema s bubrezima, jer visok sadržaj kalija u polovici avokada (345 miligrama) može biti nepoželjan.

Osobe s bolestima bubrega često trebaju ograničiti unos natrija, kalija i fosfora, budući da bubrezi ne obavljaju funkciju filtriranja i izlučivanja ovih minerala kao kod zdravih osoba. Kod bolesti bubrega, ova funkcija je narušena, a unos avokada može povećati rizik od hiperkalemije (povećane razine kalija), što može izazvati simptome poput slabosti mišića, trnaca, utrnulosti, mučnine, povraćanja i nepravilnih otkucaja srca.

Iako ne moraju svi s bolestima bubrega potpuno izbjegavati avokado, važno je biti oprezan. Registrirana dijetetičarka nutricionistica Kellsey Reed ističe da avokado donosi koristi zbog vlakana, zdravih masnoća i kalija, ali ako imate ograničen unos kalija, trebate biti oprezni. U suradnji s liječnikom, važno je pratiti razine kalija u krvi i prilagoditi unos avokada prema preporukama stručnjaka za bubrežnu prehranu.

Dodavanje malih količina avokada u obrok, poput tosta ili salate, može biti dopušteno, ali važno je održavati ravnotežu i paziti na ukupni dnevni unos kalija. Ako je unos kalija strogo ograničen, izbjegavanje avokada može biti preporučljivo. Konačno, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom za bubrežnu prehranu kako bi se donijele najbolje odluke vezane uz prehranu u skladu s individualnim zdravstvenim potrebama.

Klik.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk