Par savjeta kako zaštititi cijevi od smrzavanja ili pucanja tijekom zime

PRO Oglas

Ako ste zabrinuti zbog smrzavanja ili pucanja cijevi u vašoj kući tijekom zime imamo nekoliko savjeta o tome kako spriječiti te probleme.

Kad se cijevi smrznu, to je obično zato što nisu bile pravilno izolirane tijekom instalacije ili zato što je kućni sustav grijanja otkazao. Obje situacije mogu biti katastrofalne, potencijalno uzrokujući tisuće eura materijalne štete. Ako cijevi u zidovima nisu dobro izolirane, mogu se smrznuti i puknuti. Pukotina u cijevi može ispustiti stotine litara vode dnevno, natapajući podove, tepihe i namještaj.

Ako vam se cijevi smrzavaju, prvo što ćete vjerojatno primijetiti je da će voda, kada otvorite slavinu, samo curiti ili uopće neće izlaziti. Kada se to dogodi, odmah zatvorite vodu na glavnom zapornom ventilu, koji se obično nalazi u blizini vodomjera. Ako možete izolirati cijev koja je smrznuta, trebate samo zatvoriti to područje. Svakako ostavite slavine otvorene kako biste smanjili pritisak kada se led otopi.

Cijev ponekad možete otopiti sušilom za kosu, ali nikada je ne pokušavajte otopiti otvorenim plamenom, iznenadni nalet topline može puknuti cijev. Ako ne možete locirati izvor problema ili ne možete otopiti smrznutu cijev, odmah nazovite vodoinstalatera.

Održavajte temperaturu u svom domu najmanje 12 stupnjeva.

Tijekom najhladnijih dana pustite mlaz tople i hladne vode iz slavine koja je najudaljenija od vodomjera ili iz one koja je u prošlosti bila zamrznuta. To će omogućiti kretanje vode tako da se ne može smrznuti.

Otvorite vrata kuhinjskih i kupaonskih ormarića ispod umivaonika kako bi topli zrak iz prostorije cirkulirao oko cijevi.

Locirajte i izolirajte cijevi koje su najosjetljivije na smrzavanje – obično one u blizini vanjskih zidova, u podrumima ili na tavanu. Ovisno o tome koliko vam je loše vrijeme, možda ćete moći proći samo omotavanjem cijevi izolacijom od pjene.

Za cijevi koje su vam u prošlosti stvarale probleme, možete ih izolirati bilo kojom od sljedećih tehnika.

Traka za grijane cijevi može se kupiti u većini trgovina.

Za plastične PVC cijevi preporučujemo omotavanje aluminijske folije oko PVC-a u kombinaciji s trakom kako bi se lakše širila toplina.

@superiodo0

Use the aluminum foil in your sink and thank me forever!

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Jutarnji.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO