Preko 50 migranata napustilo izolaciju, preskočili ogradu

PRO Oglas

Pandemija korona virusa nije zaobišla ni prihvatne centre za migrante u Bosne i Hercegovine. Registrirane su stotine slučajeva zaraženih migranata. Smrtnih slučajeva nije bilo. Smanjen je i ukupan broj migranta u državi, no strahuje se kako bi s proljećem i popuštanjem mjera taj broj ponovno mogao rasti.

Unsko-sanska županija i dalje nosi najveći teret migrantske krize u BiH. U kampu Borići bilo je zaraženo 45 migranata i 12 uposlenika kampa. Kamp Sedra ima 11 pozitivnih na COVID-19, dok se čekaju rezultati testiranja za 152 zaposlena u ovom kampu. Najviše zaraženih je u kampu Miral njih oko 150. Osamdeset ih je u izolaciji. Sve ovo su podaci iz Zavoda za javno zdravstvo USK. Međutim ima i migranata koji su samoinicijativno napustili izolaciju.

“Njih je 55 napustilo Miral bez obzira što je uvedena karantena. (Kako se to moglo desiti? Tko je odgovaran?) Oni koji čuvaju kamp. Oni su jednostavno izašli iz tih kontejnera i preskočili ogradu”, navodi Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanske županije.

Epidemiološka situacija u prihvatnom kampu Ušivak mnogo je povoljanija, s obzirom na to da ovaj kamp od početka pandemije nije imao ni dvocifren broj pozitivnih na korona virus.

“Ekipe koje rade u centru pregledaju svakog korisnika koji ulazi. Ukoliko se pojave simptomi ili sumnja na bilo koji simptom, naravno da se ti korisnici izdvajaju u stavljaju u preventivnu izolaciju, od sedam do deset dana, dok se ne utvrdi da li postoje opravdane sumnje”, kaže Azra Ibrahimović Srebrenica, menadžerica kampa Ušivak (IOM).

Sedam osoba bilo je pozitivno na korona virus u prihvatnom kampu Ušivak i jučer su svi izašli iz izolacije. Niko do navedenih osoba nije imao teže simptome. Trenutno se u ovom kampu za migrante nedaleko od Sarajeva nalazi oko 700 osoba.

Crveni križ Tuzlanske županije već godinu i po pomaže migrantima i izbjeglica kojima je ova županija tranzit gdje migranti ostaju najviše pet dana. Bilo je i pozitivnih na COVID-19, ali nema točnih podataka. Podaci CK TK pokazuju da prosječno od 50 do 100 migranata prođe kroz grad soli.

“U okviru zdravstvenog zbrinjavanja imamo angažovanog jednog doktora medicine, koji radi na terenu sa migrantima izbjeglicama i po potrebi pruža konsultativnu podršku nama članovima tima ukoliko se radi o situacijama koje zahtjevaju ozbiljniju zdravstvenu zaštitu”, navodi Abdurahman Aljić, Crveni križ Tuzlanske županije.

“Trenutno u BiH u šest prihvatnim centara boravio oko 4.300 migranata. Migranti borave i u napuštenim i devastiranim objektima, kućama i firmama. Jednostavno se kreću. U pokretu su. Prema posljednjim infomacijama takvih migranata je od 1.500 do 1.700. Ukupan broj migranata koji borave u BiH je 6.000”, dodaje Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević smatra da nikome nije u interesu da pomogne migrantima u državi. Kako domaćim vlastima, tako i međunarodnim organizacijam i EU.

“Preko 100 miliona eura došlo je u BiH. Za 100 miliona ste mogli selo sagraditi. Naseliti ga ljudima i da svi budu sretni u tom selu. Međutim Evropska unija to nije željela. Ovi ljudi koji su ovdje na vlasti nisu našli ni trunku svijesti i savjesti da kažu: “Ne, mi ćemo novac koji nam šaljete upotrijebiti na drugi način”. Ma postoji humanost, ljudska prava i zakon”, kaže Ahmetašević.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini u posljednjem priopćenju pozivaju na hitnu akciju zaustavljanja nasilnih odbijanja i kolektivnog protjerivanja migranata, tražilaca azila i izbjeglica, uključujući maloljetnike, duž hrvatske granice s BiH.

N1info

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas