Prepiske “lobiranja legende” Milenka Bašića nad ženama, a koje nije urodilo plodom nad ministrom Marićem!

PRO Oglas

Bivše državna tajnica Josipa Rimac i ministrica Gabrijela Žalac, kontinuirano su radile nedozvoljeni utjecaj na predsjednicu uprave HBOR-a Tamaru Perko i predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vuića kako bi se C.E.M.P.- u za vjetroelektranu Krš-Pađene odobrili krediti u većem iznosu i po povoljnijim uvjetima.

Otkrivaju to poruke koje su istražitelji pronašli u njihovim mobitelima.

Tvrtka Milenka Bašića C.E.M.P. trebala je kredit od 130 milijuna eura, no dok su trajali pregovori s bankama u dogovoru s Bašićem i Dragom Stipićem, vlasnikom i direktorom tvrtke, Josipa Rimac i Gabrijela Žalac vršile su utjecaj na predsjednicu uprave HBOR-a i predsjednika uprave HPB-a kako bi se C.E.M.P.- u odobrili krediti u većem iznosu i po povoljnijim uvjetima od onih koje su banke ponudile.

Rimac je tako, utvrdili su istražitelji iz niza poruka, Vuiću učestalo slala poruke sa sadržajem “Pazi na moje poduzetnike”, “Što je s vjetrašima?” itd. Dogovorila je i sastanka Bašića s Vuićem, a Bašić joj je poručivao kako će joj, ako uspije realizirati da dobije traženi kredit od HPB-a, “biti vječni dužnik”. Drugom zgodom joj je porukom, nakon što ga je informirala što je sve napravila taj dan , poručio “obraduj me za rođendan”, pišu 24 sata.

No, kako pregovori s HPB-om nisu završili zadovoljavajuće za Bašića u ljeto 2018. u “igru” ulazi Gabrijela Žalac. Josipa Rimac je 18. srpnja 2018. porukom kontaktirala ministra financija Zdravka Marića i od njega zatražila potporu za vjetroelektrane navodeći da je nadzorni odbor taj tjedan. Nakon što je izvijestila Bašića da je kontaktirala Marića i Žalac obavještava ga da je s ministrom Pavićem te da joj onda dolazi ministar Oleg Butković, a Bašić joj uzvraća porukom da “slomi Marića”. Ona odgovara da mu je poslala poruku te da je sutra u 9 sati kod Tamare Perko, predsjednice uprave HBOR-a. Sutradan je porukom obavijestila Gabrijelu Žalac da ide kod Perko i da će se čuti.

Rimčeva je u svoje aktivnosti nastojala uključiti i tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića, člana nadzornog odbora, na način da održi sastanak s Bašićem na koji bi pozvali Perko i Marića. Tolušić (koga u porukama Bašiću naziva Tole) joj odgovara da sve zna i da će joj se javiti , ali da je to puno novaca za Perko i da to neće moći progutati.

Rimčeva je 23. studenog 2018. putem WhatsAppa Bašiću poslala nekoliko fotografija na kojima je s ministrom Marićem i Gabrijelom Žalac na što joj je Bašić odgovorio “Kraljica si, završi ih”. Ona mu je odgovorila da je on tema.

Nakon sastanka u HBOR-u predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko je 11. prosinca 2018. obavijestila ljude iz C.E.M.P-a da im ne može dati kredit od 130 milijuna eura. C.E.M.P. se žalio nadzornom odboru HBOR-a pa je organiziran još jedan sastanak 24. siječnja 2019. Nakon sastanka Bašić, ministar Zdravko Marić i ministrica Gabrijela Žalac sastali su se u Ministarstvu regionalnog razvoja.

Navečer je Žalac poslala poruku Rimčevoj: “Milenko je lud, pričat ću ti”. Rimčeva odgovara “On je prijatelj”, a Žalac odgovara da će se nada da će uspjeti sve odradit i da je čovjek legenda. “Je, i to godinama”, odgovorila je Rimčeva, a Žalac piše “Reći ću šefu da nije normalno što mu rade”, pišu 24 sata.

Rimac ulovili u kontaktu s 10 ministarstava: ‘Moramo svugdi stavit svoje ljude‘

Od početka 2017. do uhićenja u svibnju 2019., Josipa Rimac je u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađane kontaktirala predstavnike najmanje deset ministarstava, zabilježio je USKOK, rekonstruirajući sadržaj komunikacije iz njezinih mobitela.

Kontaktirala je tako predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva državne imovine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma, Ministarstva financija, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva unutarnjih poslova. Osim predstavnika ministarstava, u povodu istog projekta kontaktirala je Carinsku upravu, piše Jutarnji.hr.

Poreznu upravu, Državni inspektorat, Hrvatske šume, Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), Hrvatsku elektroprivredu (HEP), Hrvatsku poštansku banku (HPB) ,Ured za zakonodavstvo Vlade RH…

Dozvola za kamion

Svi ti kontakti Josipe Rimac te sadržaj njezinih razgovora, u kojima stalno pokušava riješiti sve probleme s kojima se tvrtka CEMP Milenka Bašića susreće pri realizaciji projekta Krš-Pađane, za USKOK su dokaz da je ona de facto funkcionirala kao plaćeni Bašićev lobist, koji je za svoj rad primala od Bašića i mjesečni paušal od najmanje 40.000 kuna.

Sadržaj razgovora upućuje, pak, na to kojim se sve stvarima bavila kako bi pomogla Bašiću – od niza ozbiljnijih stvari, poput dobivanja kredita HBOR-a, ishođenja dozvola za prikopčavanje na distribucijsku mrežu, do naizgled potpuno benignih stvari. Pa tako čak kontaktira i nekoga u MUP-u ili policiji kako bi provjerila zašto je policija zaustavila Bašićeve kamione. U povodu toga Bašić je Rimac poslao registraciju njegova kamiona koji su zaustavili, a ona mu odgovara “poslala sam”. “Kamioni ti nemaju dozvolu za izvanredni prijevoz”, kasnije mu piše Rimac, a Bašić joj piše “Daj pomozi da sutra što prije dobijemo dozvolu pa da vozimo dalje”. No, osim ovoga “glavnoga” kraka istrage, koji se bavi optužbama za nezakonito lobiranje za CEMP, istražitelji su također “skinuli” i komunikaciju Josipe Rimac u vezi zapošljavanja u lokalnoj administraciji u Kninu, čime se, sudeći prema optužbama, Rimac također stigla baviti.

Lažna diploma

USKOK-ove optužbe govore o tome kako je sređivala ispite za zapošljavanje za referente u pisarnicama u Kninu. “Moramo svagdi stavit’ svoje ljude”, jedna je od pronađenih poruka koje je Rimac upućivala jednoj od kandidatkinja, kojoj je, prema optužbama, nabavila pitanja za prijem u državnu službu. Zbog tih pronađenih poruka istraga je nedavno proširena i na Editu Grubišić, dugogodišnju predstojnicu Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji. Prema pronađenim razgovorima, USKOK sumnja da je upravo Grubišić bila osoba koja je Rimac davala pitanja za testove za prijam u državnu službu, a Rimac ih je dalje slala kandidatima. U jednome od pronađenih razgovora, nakon što je ta kandidatkinja položila ispit te je primljena u državnu službu, vidljivo je da je nastao problem jer je kandidatkinja imala krivotvorenu diplomu, što je zatajila i Josipi Rimac. “Imamo veliki problem. Imala je krivotvorenu diplomu. Mora dobiti otkaz. Samo tiho, da to ne ide van”, piše Grubišić Josipi Rimac.

Kontakti i prema sudovima: Pokušala utjecati na kaznene postupke?

Premda izvidi u tim slučajevima nisu još uvijek završili nikakvim konkretnim inkriminacijama, iz dokaza koje je USKOK prikupio protiv Rimac, kako neslužbeno doznajemo, naslućuje se da je ona pokušala intervenirati i prema sudovima u nekim kaznenim postupcima.

Prvi slučaj tiče se zabilježenih kontakata Rimac s Općinskim sudom u Šibeniku, gdje se zanimala za ishod jednoga manjega slučaja krivotvorenja. Naime, jedna od osoba koje je Rimac navodno željela zaposliti, imala je kazneni postupak, a što je bila zapreka za zapošljavanje te osobe.

Zbog toga je Rimac kontaktirala određene osobe sa suda te se interesirala za ishod postupka. No, dok se tu radi o manjemu slučaju, istražitelji su provodeći posebne dokazne radnje, te pretragom mobitela Rimac, pronašli indicije koje ukazuju da je Rimac pokušala kontaktirati i osobe sa zagrebačkoga Županijskoga suda, i to po nalogu Milenka Bašića.

Naime, u veljači prošle godine Bašićev brat Ivan, zvani Inja, bio je pritvoren jer je utajivao porez na trgovini automobilima, a Milenko Bašić je Rimac redovno pitao za bratov predmet te joj slao dokumentaciju vezanu uz slučaj, piše Jutarnji.hr.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO