Preuzima li mafija kontrolu nad policijskim strukturama u BiH?

PRO Oglas

U drugoj polovini 2022. godine zabilježen je veliki broj krivičnih postupaka koji su pokrenuti protiv policijskih službenika u BiH.

Prema dostupnim informacijama, kako poručuju iz Centra za sigurnosne studije BiH, najviše optužnica je podignuto unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, najmanje 10, što je donekle i razumljivo, jer se radi o najvećoj organizacijskoj strukturi unutar policijskih snaga u BiH.

“Zatim slijedi Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo sa osam, pa potom Granična policija Bosne i Hercegovine sa sedam inkrimiranih pripadnika. Zabilježeni su slični slučajevi i u ostalim policijskim strukturama, što ukazuje na potrebu sistematskog pristupa ovim uočenim negativnim pojavama u redovima onih službi koje su pravoshodno zadužene za zaštitu sigurnosti građana od svih vrsta kriminalnog djelovanja”, navodi se u priopćenju CSS – a.

Organizirani kriminal

Kako se dalje navodi, još veću zabrinutost i daleko veću težinu imaju nedavne izjave glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića, koji otvoreno naglašava kontaminiranost u redovima policijskih struktura, što direktno ugrožava efikasnost rada nadležnih institucija na suzbijanju kriminaliteta, posebno onog najtežeg oblika u formi organiziranog kriminala.

“Zaista poražavajuće zvuči kada najveći tužiteljski autoritet u BiH skrušeno upire prstom u policijske strukture da tijekom prošle godine nisu zadokumentirale niti jedan slučaj korupcije u zemlji koja, po mišljenju mnogih, predstavlja primjer koruptivne zajednice i svrstana je među tri najgore države u Europi po indeksu percepcije korupcije”, navodi se u pisanju CSS – a.

Političke elite zaokupirane su, kako se navodi u priopćenju, posljednjih godina pukom borbom za vlast i u potpunosti su zanemarile demokratske principe nadzora i kontrole nad institucijama zaduženim za provođenje zakona.

Politička previranja

“Glas civilnog društva se u datim političkim turbulencijama izgubio u svjetlu političkog previranja, a mediji uz taksativno navođenje akcija i optužnica na suzbijanju kriminaliteta unutar policijskih redova, ipak značajniju pažnju posvećuju dnevno političkim destrukcijama i događanjima u domenu borbe za pozicije unutar političke arene”, navode iz Centra.

Također, iz CSS-a kažu da je zakonodavna vlast uspostavljena na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te ovim putem apeliraju na sve zastupnike i delegate da iskoriste sve demokratske mehanizme koji su im na raspolaganju i detaljno analiziraju što se događa unutar policijskog sektora.

“Ukoliko ovom problemu ne posvete adekvatnu pažnju u što skorijem periodu, riskiraju da naše društvo i institucije postanu zarobljene od kriminogenih osoba koje ne prezaju koristiti sve dostupne kriminalne radnje u cilju stjecanja što većeg profita, što je u biti i njihov jedini interes”, zaključili su iz Centra za sigurnosne studije BiH.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO