Revolucionarno istraživanje pokazalo da ekstrakt kanabisa pomaže kod sprječavanja najsmrtonosnijeg oblika raka kože

PRO Oglas

U revolucionarnom novom istraživanju, ekstrakt kanabisa pod nazivom PHEC-66, koji je izradio MGC Pharmaceuticals u Australiji, pokazao je značajan potencijal u borbi protiv melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Preliminarni nalazi iz studije koju je financirala navedena firma u listopadu 2023. godine, otkrili su da PHEC-66 sprječava proliferaciju izoliranih staničnih linija melanoma u laboratorijskim uvjetima.

Naknadna istraživanja, koja su vodili naučnici s australskih Sveučilišta RMIT i Sveučilišta Charles Darwin (CDU), potvrdila su te obećavajuće rezultate. Čini se da ekstrakt Cannabis sativa zaustavlja razmnožavanje stanica melanoma izazivanjem programirane stanične smrti, procesa poznatog kao apoptoza.

Oštećenje stanice melanoma sprječava njezinu podjelu u nove stanice i umjesto toga počinje programirana stanična smrt, pojašnjava Nazim Nassar, biomedicinski znanstvenik iz CDU-a. Studija koja objašnjava navedene rezultate objavljena je u časopisu Cells.

Iako je riječ o potencijalno velikom otkriću, ključno je napomenuti da su daljnja istraživanja na živim životinjskim modelima i kasnija ispitivanja na ljudima imperativ za potvrdu tih rezultata. Istraživanje kanabisa u medicinskom polju nailazilo je na prepreke zbog povijesne stigme, ali nedavne legalizacije, poput one u Australiji 2016. godine za medicinsku upotrebu, omogućile su naučnicima da istraže terapijski potencijal te kontroverzne biljke.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO