Šatrologija po Šotrićima

PRO Oglas

To “dete” Mostara, to dete uzoritosti yugoslavenskog totalitarno-represivnog režima, to dete slavljeno po Fejićevoj (ulica u Mostaru) po darovitosti harmoničnog političkog stava, ali i po lepoti uznesenja demokratskog avaza, najviše medijske razine!

Ne bi mu bilo pravo, ako bi se izostavilo napomenuti – kako je uz sve to, imao veliku sreću a za razliku od tisuća: poginulih, amputiranih, protjeranih, raseljenih, što djece, što žena, što muškaraca, svih fela Mostara, od srpsko – barbarskog pohoda na iste!

Sergej Šotrić – heroj ulice, brato iz Mostara, raja iz Posrane ulice, u kojoj mu je najbliži komšija bio Davor Jonjić-Jona, kolovođa razbojničke ekipice, kojoj je pripadao gradonačelnik s čarapom na glavi Safet Oručević! Sergej ne uspijeva vidjeti samog sebe, kako ga vide drugi? Točnije, morati će oprostiti Fejićevoj, ako misli da mu je uzrokovala probleme!

Izbjegavajući da stane uz Mostarce u najtežim danima obrane, bježi u Njemačku! U Njemačkoj uživa u svim zapadnjačkim blagodatima slobodnog i demokratskog života – uz raznošenje pića po diskoteci! Dakako, demokracija loše utječe na njega, jer mu pojačava nostalgične emocije, bacajući ga u sevdah, u kojem ne smije da uživa. Sergej, tako “slepo” sretan, najzad sreće Saju – Safeta, koji ga zna zasniježiti, kako ne bi njegovi interesi lutali od diska do stola po razvratnom zapadu! Urla Sajo – Safa: bacimo se kamenom na zapad a Sergej na povodcu… Za njim!!!

Aleksandar Saša Šotrić, babo „Avaza od Mostara“ (kako Sergeju Fejićeva dade nadimak), tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, zauzimao je položaj: Sekretara Sekretarijata za N.O. grada Mostara! Naime, kako je rezervni poručnik JNA – Aleksandar i sociolog, pa ga najviše zanima životni i materijalni uvjeti Srpskog življa! Rukovodeći se onom: samo sloga srbina spašava, ali zahvaljujući i svojim uznapredovanim alkoholnim srbovanjem, Aleksandru se brzo otvaraju mogućnosti za ideološko – partijsko i vojno djelovanje! Izvršio je snažno nacionalno – ideološko forsiranje spram dotadašnjeg sekretara za N.O. gosp. Šabana Muratovića i nije stao – dok ga nije smijenio!

Ne moraš biti genijalac, da shvatiš razloge, zlonamjernog učinka smjene: Bošnjaka za Srbina! Sad kad smo proživjeli golgotu granatiranja sa Srpskih položaja oko Mostara, kad smo ustvrdili tko je i kad ucrtavao fortifikacijske utvrde – tranše, sad kad je iza nas tragedija zločinačkih pohoda raznih: korpusa – četa – hordi i trojki, puno je jasnija smjena gosp. Muratovića, ali i uloga rezervnog poručnika JNA!

Pozicija i utjecaj sekretara za N.O. po važnosti, bila je 5 na kadrovsko – političkoj ljestvici na području odgovornosti općine Mostar! Jašući na tiraniji beogradske čaršije, rezervni poručnik JNA, po komunističkoj matrici svemoći, oduzima, nezakonitim postupanjem, privatno zemljište u mjestu Malo Polje (Buna)! Obuzet alkoholom, zadah mu je smrdio sve do najviših razina komunističke vlasti, koja, dr. Jadranku Prliću, daje u zadatak smjenu rezervnog poručnika JNA Aleksandra Saše Šotrića, s mjesta sekretara…

Dozvolite, vratimo se temi: Sergej, dete Mostara, fizički, duhovno, materijalno, podaje sa Saji – Safetu! Ništa neobično, ni prvi ni zadnji kojeg Safet s povodca napuckava da urliče po zapadu, po Hrvatima i ne samo Mostara – Hercegovine, po istaknutim pojedincima koji ne plaze po Fejićevoj, da bi se dopali gradonačelniku s čarapom na glavi!

Sergej se napinje da ga Fijićeva shvati, jer joj je predstavljen kao: svirač Mostarskih kiša, športaš kojem ne daju da igra pod Bijelim Brijegom, tumač pravnih ataka i procesa koje gubi u sudnici, rođeni filozof za rasprave iz kolegija: yugoslovenski – totalitarni – represivni režim, netko tko šuti o Srpskom urbicidu nad građanima Mostara, i, kao netko tko je politička budućnost ideje građanskog… Mene, vjerujem i Vas, zanima… Ako je on, tko je još Safin hajvan…

Ne čini li Vam se kako je iznesena samo suština života tog “deteta” Mostara. Dvojim, moguće kako će se ovo čitati po Fejićevoj, kao neki romantični dnevnik, osobito kad je riječ o heroju ulice, kakav je Sergej! Jebiga, kako je Sergejeva priča sama šatrologija, a romantika mu ostala na Podveležju, kad se klanjao skupa sa Safetom krvniku Mladiću…

Hrvatin Tomašević / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO