Singapurski istraživači kreirali pametnu pjenu koja se sama obnavlja

PRO Oglas

Singapurski istraživači razvili su pametni pjenasti materijal koji omogućuje robotima da osjete predmete, ali i da se njihove robotske ruke same oporave u slučaju oštećenja, baš poput ljudske kože.

Umjetna pametna pjena ili AiFoam je visoko elastičan polimer stvoren miješanjem fluoropolimera sa spojem koji smanjuje površinsku napetost. To spužvastom materijalu omogućava da se lako ponovno stopi u jedan komad nakon presijecanja

Kako bi replicirali ljudski osjećaj, istraživači su u materijal ugradili mikroskopske metalne čestice koje su povezane tankim elektrodama ispod površine pjene.

Blizina predmeta se detektira promjenom električnog polja. Kad se ostvari pritisak, metalne čestice mijenjaju svoja električna svojstva. Elektrode spojene na računalo otkrivaju te promjene, a potom poseban program govori robotu što treba učiniti.

Ova značajka omogućuje robotskoj ruci da otkrije ne samo veličinu i težinu objekta, već i smjer primijenjene sile, što robote potencijalno čini inteligentnijima i interaktivnijima.

Tim s Nacionalnog Sveučilišta u Singapuru potrošio je pune dvije godine za razvoj AiFoama, a nadaju se da bi pjena mogla dobiti svoju praktičnu primjenu u sljedećih pet godina. Kao jedna od najznačajnijih primjena navodi se korištenje pjene u protetičarskim uređajima, što bi moglo uvelike pomoći ljudima bez pojedinih ekstremiteta.

Geek.hr

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas