Sjećate li se fotografije koja je “pokvarila” tisuće telefona diljem svijeta?

PRO Oglas

Fotografova naizgled jednostavna slika Nacionalnog parka Glacier u Montani izazvala je pustoš među Android telefonima diljem svijeta.

Slika koju je snimio znanstvenik i amaterski fotograf Gaurav Agrawal snimljena je u kolovozu 2019. i kasnije postavljena na stranicu za dijeljenje fotografija Flickr. To je omogućilo ljudima diljem svijeta da je pregledaju i preuzmu za vlastitu upotrebu.

Ipak, kada su je korisnici Android telefona – uključujući one sa Samsung i Google Pixel telefonima – došli preuzeti, tada su naišli na probleme.

Prema različitim korisnicima koji su pokušali upotrijebiti sliku kao pozadinu, otkrili su da je uzrokovala kvar na njihovim telefonima. Mnogi su tvrdili da su se mobiteli početi paliti i gasiti, što pak znači da telefon treba vratiti na tvorničke postavke i da će njihovi podaci biti izbrisani.

Govoreći o problemu, Agrawal je za BBC rekao : “Nisam ništa učinio namjerno. Tužan sam što su ljudi na kraju imali problema.”

Agrawal nije bio svjestan kvara jer ga nikada nije sam imao, jer koristi IOS. Kako je objasnio: “Nisam znao da će fotografija to učiniti. Imam iPhone, a moja pozadina uvijek je fotografija moje žene .”

Osvrćući se na zalazak sunca i sumrak koji su ga inspirirali da snimi fotografiju, Agrawal je dodao: “Bila je to čarobna večer.

“Bilo je tmurno i oblačno i mislili smo da neće biti sjajnog zalaska sunca. Ipak stvari su se promijenile i uslikao sam ovu predivnu fotografiju.”

Agrawalova Flickr objava sada ima upozorenje koje kaže: “Ova fotografija nije u redu, ali shvatio sam da je izvezena iz LR-a u ProPhotoRGB formatu koji iz nekog razloga nije kompatibilan s Android telefonom.”

Ken Munro i Dave Lodge iz cyber security tvrtke Pen Test partners objasnili su za BBC zašto je došlo do kvara: “Kako se kvaliteta digitalnih fotografija poboljšala, telefoni moraju provjeriti kakav je ‘prostor boja’ slike kako bi shvatili kako je prikazati ispravno. To je način na koji telefon zna kako prikazati točno pravu nijansu zelene, na primjer.”

Dodali su da postoje ‘različiti načini definiranja prostora boja’ prije dodavanja: “Također je moguće namjerno stvoriti slike koje imaju više informacija o boji nego što neki uređaji mogu podnijeti. Prema Munrou i Lodgeu, upravo je to ono što se dogodilo u ovom slučaju.

“Telefon se ruši jer ne zna kako to ispravno riješiti, a programeri softvera vjerojatno nisu razmišljali o tome da bi se to moglo dogoditi.”

BBC.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk