Još rubrika

  Slučaj “Respiratori”: Direktor Ureda premijera Fadila o uvozniku i maltretiranju tužitelja

  PRO Oglas

  U nastavku svjedočenja na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, Hasan Ganibegović je izjavio da ni premijer Fadil Novalić nije znao da “Srebrena malina” nema dozvolu za uvoz medicinske opreme i da je na njegovu molbu pokušao riješiti to pitanje bez obećavanja ikakve koristi.

  Ganibegović, koji je bio direktor Ureda premijera FBiH, odgovarajući na pitanja Obrana, precizirao je da mu Novalić u poruci 13. travnja prošle godine naveo da će biti problema sa dozvolom, a da mu je 22. travnja dao konkretan zadatak.

  On je Novalićevoj braniteljici Vasviji Vidović potvrdio da premijer nije inzistirao na daljim koracima nakon što u kontaktima s Agencijom za lijekove nije završio dozvolu. Dodao je da nikom u Agenciji nije obećavao korist.

  Svjedok je kazao da je nije bio upoznat sa pismom namjere za nabavku respiratora na koje je faksimil premijerovog potpisa stavila tajnica Bahra Džaka, zbog čega je bio ljut na nju. Pojasnio je da je prema propisima on trebao parafirati taj akt.

  Na pitanje sutkinje Džemile Begović da li je tajnica mogla samoinicijativno pregovarati u ime Vlade i stavljati faksimil, svjedok je rekao da nije.

  Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

  Ganibegović je rekao da nadzor nad budžetom obavlja Ministarstvo financija, koje provjerava naloge na osnovu uvida u svu dokumentaciju.

  Obrana Miličević je zbog ovih tvrdnji pitala svjedoka da li mu je poznato gdje je Tužiteljstvo BiH izuzelo dokumentaciju u vezi sa ovim predmetom, na što je on odgovorio: “Iz Ureda premijera i FUCZ-a.” Braniteljica Senka Nožica pitala je svjedoka da li mu je poznato da je izmjenama odluke o Federalnom stožeru civilne zaštite Miličević uskraćena za mogućnost sazivanja sjednica. Ganibegović je izjavio da se ne može sjetiti.

  Svjedok je na pitanja Hodžićeve Obrane kazao da nije znao da optuženi nije ni tvrdio da ima dozvolu za uvoz opreme. Solakova Obrana ga je pitala o jednoj od poruka optuženog, a Ganibegović je rekao da se iz njenog sadržaja vidi da se Solak snalazio za nabavku opreme i da nije imao namjeru da isključivo ugovara sa “Srebrenom malinom”.

  Braniteljica Vidović svjedoka je ispitivala i o njegovim tvrdnjama da je u Tužiteljstvu ispitivan pod pritiskom i da su navodi u iskazima dati uz pomoć tužitelja. Ganibegović je rekao da je saslušavan četiri puta, da mu nije bilo jasno da li ima status svjedoka ili osumnjičenog, da je prvi put ispitivan do 1.30 iza ponoći i slično.

  On se složio sa braniteljicom da je tijekom ispitivanja inzistirano da kaže da je sve rađeno po nalogu premijera. Potvrdio je da tužitelji nikada ne bi došli do Viber komunikacije na grupi “Gensek” da im on nije pokazao gdje se nalazi.

  Tužitelj Mirza Hukeljić u dodatnom ispitivanju tražio je od svjedoka da detaljno razjasni na koji način mu je poznato ono što je rekao Obranama, kada je i od koga saznao za to.

  U vezi sa stavljanjem faksimila, svjedok je kazao da bi premijer obično davao usmenu suglasnost za stavljanje faksimila, a da u praksi to nije potpisivao u knjigu evidencije zbog obima posla.

  Hukeljića je interesiralo na osnovu čega svjedok tvrdi da premijer nije znao da “Srebrena malina” nema dozvolu. Ganibegović je rekao da je Novalić više puta izražavao zatečenost.

  “Počev od dočeka na aerodromu 25. travnja, kada je držao govor drugačiji od onoga što mu je iza leđa”, kazao je svjedok.

  Na pitanja tužitelja o saslušanjima u Tužiteljstvu, svjedok je potvrdio da mu je rečeno da ima pravo na pravnog savjetnika i da on to u prvi mah nije želio. Kazao je da je jedne prilike pušten sa saslušanja da ode na iftar.

  Sudac Branko Perić pitao je tužitelja zbog čega postavlja iscrpna pitanja i što želi od svjedoka, na šta je Hukeljić rekao da želi pokazati da svjedok nije bio pod pritiscima i da je u istrazi davao istinite odgovore, koje je djelomično povukao tokom svjedočenja.

  Na pitanje suca da li je dobio od svjedoka što je želio, Hukeljić je kazao da na to ne želi odgovoriti, na šta je Perić prokomentirao da ne želi jer nije.

  Hukeljić je rekao da je zatečen konstatacijom člana Vijeća i da ne želi postavljati dalja pitanja.

  Svjedokinja Edita Kalajdžić je vraćena, jer nije bilo vremena za njeno saslušanje. Nastavak suđenja je 20. listopada.

  Detektor.ba

  POSLJEDNJE OBJAVLJENO

  PRO Oglas