Šta je, di je zapelo?

PRO Oglas

Sjećate li se priče s portala OTPOR.Media iz veljače 2021. godine kada smo vam predstavili detalje događaja s Zdenkom Jelićem, razvojačenim braniteljem HVO-a, ratnim vojnim invalidom u postotku od 70%, dopredsjednikom udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Širokog Brijega, ocem četvero malodobne djece, u vezi s nemilim događajima u odvjetničkom uredu odvjetnika Jerka Čilića u Ljubuškom 2. veljače 2021. godine. Tada su na njega verbalno, pa i fizički nasrnuli odvjetnik Čilić i njegov pomoćnik u uredu, pri čemu je Jelić pretrpio tjelesne ozlijede.

Povod svemu tome bio je popis troškova od 22. siječnja 2021. godine koje je odvjetnik Čilić poslao na kućnu adresu Jeliću u vezi s njegovim zastupanjem u predmetu vraćanja u pravo ratnog vojnog invalida i naplate zaostalih naknada.

Prošlo je tri godine od tog događaja, a nitko ništa konkretno ne poduzima po tom pitanju, što nameće opravdane sumnje u rad institucija. Međutim, mi ne zaboravljamo!

Stoga, dana 11. veljače 2024. godine, upućujemo zahtjev za uvid u predmet podnesene kaznene prijave Zdenka Jelića iz Širokog Brijega protiv odvjetnika Jerka Čilića iz Ljubuškog od 2. veljače 2021. godine i poduzimanje zakonskih mjera protiv odgovornih osoba. U tom zahtjevu ističemo:

“Poštovani,

Dana 2. veljače 2021. godine u odvjetničkom uredu Jerka Čilića u Ljubuškom dogodio se fizički napad na razvojačenog branitelja HVO-a Zdenka Jelića iz Širokog Brijega od strane muške osobe čiji je identitet Jelić saznao nakon prethodnog verbalnog i fizičkog nasrtaja Jerka Čilića na njega. Tom prilikom, Jelić je zadobio lakše tjelesne ozljede i teške psihološke poremećaje, o čemu je sastavljen zapisnik u PU Ljubuški 2. veljače 2021. godine i zapisnik o saslušanju svjedoka u PU Ljubuški 10. veljače 2021. godine.

DOKAZI: Zapisnici PU Ljubuški i prateća dokumentacija.

Obzirom da je prošlo tri godine od fizičkog napada u uredu odvjetnika Jerka Čilića, a da nema nikakvih saznanja o poduzetim radnjama od strane PU Ljubuški i Tužiteljstva ŽZH, molili bismo vas da nam u što kraćem roku pismenim putem odgovorite na stanje tog predmeta.

Ukoliko nije poduzeto ništa, smatrat ćemo to teškom povredom Zakona o MUP-u Ljubuški i Poslovnika o radu PU Ljubuški, a ako je do Tužiteljstva ŽZH, poduzet ćemo daljnje korake.

Napominjemo da je Zdenko Jelić za naš portal pripremio svu potrebnu dokumentaciju u ovom predmetu koju ćemo, sukladno vašem odgovoru uz njegovo odobrenje, objaviti na našem portalu.

Očekujemo vaše pismene odgovore o poduzetim radnjama u ovom predmetu najkasnije u roku od osam dana od primitka našeg zahtjeva.”

Već sutradan dolazi nam odgovor više stručne suradnice i službenice za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH Široki Brijeg, Petrunjela Matijević, koja nam odgovara da je naš zahtjev proslijedila tužiteljima ovog Tužiteljstva kako bi se očitovali i kako će nam dostaviti traženu informaciju. Što ovim putem i javno pohvaljujemo na ažurnosti i ozbiljnosti shvaćanja svoga posla.

Dok čekamo odgovor Tužiteljstva, dani prolaze, a iz MUP-a ŽZH se još nitko ne javlja!

U jutarnjim satima 20. veljače 2024. godine, stigao je dopis i odgovor iz Tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke, u kojem navode: “Provjerom kroz sustav TCMS-a i službene evidencije Županijskog tužiteljstva ŽZH Široki Brijeg, kao i nakon očitovanja tužitelja ovog Tužiteljstva, utvrđeno je da nije zaprimljena kaznena prijava podnesena od Zdenka Jelića iz Širokog Brijega protiv odvjetnika Jerke Čilića iz Ljubuškog u PU Ljubuški dana 02.02.2021. godine, niti ima formiran predmet po navedenoj prijavi.”

Isti dan, oko 14 sati, stiže nam odgovor i iz Uprave policije Županije Zapadnohercegovačke, u kojem između ostaloga stoji: “Poštovani, vezano uz Vaš upit o predmetu podnesene kaznene prijave Zdenka Jelića iz Širokog Brijega protiv odvjetnika Jerke Čilića iz Ljubuškog od dana 02.02.2021. godine, ovim putem Vas izvještavamo da je 26.01.2024. godine Županijsko tužiteljstvo donijelo nalog o provođenju istrage, te se za sve dodatne informacije možete obratiti Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu.”

Kao što ste mogli i sami primijetiti, dobili smo dva različita odgovora na isto pitanje, što logično nameće pitanje – “TKO OVDJE PETLJA?”. S obzirom na to da je MUP ŽZH izričito kazao da je Županijsko tužiteljstvo donijelo nalog o provođenju istrage te da se za sve dodatne informacije možemo obratiti Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu, odmah smo reagirali i poslali izravan upit kako bismo razjasnili situaciju:

“Vezano za naš upit upućen Vama i MUP-u Ljubuški o stanju predmeta u kojem je razvojačeni branitelj HVO-a Zdenko Jelić podnio kaznenu prijavu u PU Ljubuški protiv odvjetnika Jerke Čilića iz Ljubuškog zbog nanošenja tjelesnih ozljeda u uredu tog odvjetnika Zdenku Jeliću, odgovorili ste nam putem e-maila dana 20.02.2024. godine kako u Vašem tužiteljstvu nije zaprimljena kaznena prijava podnesena od Zdenka Jelića protiv odvjetnika Jerke Čilića iz Ljubuškog u PU Ljubuški dana 02.02.2021. godine, niti ima formiran predmet po navedenoj prijavi.

Dana 20.02.2024. godine dobili smo odgovor od MUP-a Ljubuški kako je 24.01.2024. godine Županijsko tužiteljstvo ŽZH donijelo nalog o provođenju istrage te se za sve dodatne informacije možemo obratiti Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu.

Promatrajući ova dva navedena odgovora Županijskog tužiteljstva ŽZH i MUP-a Ljubuški, očito je kako netko ne govori istinu, odnosno, grubljim rječnikom rečeno, laže, mulja i petlja.

Stoga očekujem pravodoban, istinit, temeljit i na činjenicama zasnovan odgovor od Tužiteljstva ŽZH o tome što se događa s predmetom razvojačenog branitelja Zdenka Jelića.

Jesu li u pitanju neki nama nepoznati interesi, pogodovanje, zataškavanje i radnje ‘ispod stola’ koje mi kao neovisan medij od svog osnutka raskrinkavamo i dajemo svekolikoj javnosti na uvid kako bi ta ista javnost znala procijeniti tko krade, laže i petlja, a tko govori istinu, mi ne znamo, ali tražimo odgovor!”

Tužiteljstvo ŽZH brzo je reagiralo i dostavilo traženi odgovor. Međutim, iz tog odgovora doznajemo “zabrinjavajuće” detalje koji se tiču postupanja MUP-a ŽZH. Prema informacijama, Policijska uprava Ljubuški nije dostavila Tužiteljstvu ŽZH prijavu koju je Zdenko Jelić podnio protiv odvjetnika Jerka Čilića, već samo prijavu koju je Jerko Čilić podnio protiv Zdenka Jelića. O kakvim “igrama” je riječ, bit će jasnije nakon čitanja odgovora Tužiteljstva ŽZH:

“U vezi s Vašim upitom od 21.02.2024. godine, u kojem ste zatražili pravodoban, istinit, temeljit i činjenično utemeljen odgovor od Županijskog tužiteljstva ŽZH Široki Brijeg o statusu predmeta razvojačenog branitelja Zdenka Jelića, želim Vas obavijestiti, kao što sam to već učinila i dana 20.02.2024. godine, da ovo Tužiteljstvo nije zaprimilo prijavu Zdenka Jelića koju je on podnio u PU Ljubuški dana 02.02.2021. protiv odvjetnika Jerka Čilića iz Ljubuškog. Nadalje, nema otvorenog predmeta u ovom Tužiteljstvu temeljem te prijave.

U vezi s odgovorom koji ste nam proslijedili iz Uprave policije, želim Vas obavijestiti da je Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg dana 26.01.2024. godine donijelo nalog za provođenje istrage u predmetu koji je formiran po prijavi Jerka Čilića, odvjetnika iz Ljubuškog, datiranoj 18.02.2021. godine, koja je zaprimljena u ovom Tužiteljstvu 22.02.2021. godine. Ovaj predmet odnosi se na Zdenka Jelića iz Širokog Brijega. Nalog za provođenje istrage dostavljen je PU Ljubuški s zahtjevom za poduzimanje istražnih radnji od strane ovlaštenih službenih osoba.”

Sada se vraćamo na početak događaja. Pregledom dokumentacije vidljivo je da je Zdenko Jelić istog dana kada je napadnut u uredu odvjetnika Jerka Čilića, otišao u PU Ljubuški kako bi dao svoj iskaz. Tijekom tog procesa provedene su standardne procedure, a nekoliko dana kasnije Jelić je bio saslušan gdje je dao prijavu o incidentu:

a nakon toga u pratnji policajaca otišao u Dom zdravlja Ljubuški kako bi obavio liječnički pregled zbog nanesenih ozljeda. Nakon obavljenog ljekarskog pregleda je s dvojicom kolega koji su došli po njega iz Širokog Brijega otišao u CUM Mostar zbog bolova u vratu, leđima, osjećajući mučninu i povraćanje gdje je boravio do 01,00h, 03.02.2021. godine o čemu je sačinjena medicinska dokumentacija:

Par dana nakon toga, 10.veljače 2021. godine u PU Ljubuški se radi Zapisnik incidenta. Dokumentacija koju objavljujemo sadrži određene izvatke, pri čemu su osobni podaci zaštićeni.

Nakon što je Zdenko Jelić detaljno opisao što se dogodilo tog 2. veljače 2021. godine u uredu odvjetnika Jerka Čilića, Jerko Čilić je, osam dana kasnije, 18. veljače 2021. godine, podnio prijavu protiv Zdenka Jelića. Postavlja se pitanje: zašto se odvjetnik Čilić čini “svetom kravom” u očima PU Ljubuški, i zašto se njegova prijava smatra važnijom i pouzdanijom od one koju je Jelić podnio tjedan dana ranije?

Što se tiče Tužiteljstva ŽZH, iako je iz kaznene prijave Zdenka Jelića vidljivo da je Jerko Čilić prijavljen od strane Jelića, tužiteljstvo nije pokrenulo istragu na temelju te informacije. To postavlja novo pitanje: je li tužitelj dužan otvoriti predmet kad je iz kaznene prijave očito da je počinjeno drugo kazneno djelo od strane druge osobe?

Konačno, valja napomenuti da je danas, 22. veljače 2024. godine, nakon što su doznali kako “šnjuvamo”, Zdenko Jelić primio poziv od PU Ljubuški da se javi na razgovor vezan uz ovaj slučaj. Razgovor je zakazan za sutra ujutro, 23. veljače 2024. godine, gdje će ponovno dati svoj iskaz. Mi ćemo nastaviti pratiti razvoj situacije s punom pažnjom.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO