Stiže bakterija koja pomaže pri uništavanju tumora

PRO Oglas

Kineski znanstvenici razvili su implantabilnu i samopunjivu bateriju koja pomaže pri uništenju tumorskih stanica, tako da regulira mikrookruženje koje potpomaže rast tumora.

Studija je objavljena u subotu u stručnome časopisu Science Advances i pojašnjava rad baterije koja je u kombinaciji s prolijekom tirapazaminom uspjela smanjiti volumen tumora za prosječno 90 posto u roku od dva tjedna, eliminiravši tumore u četiri od pet laboratorijskih miševa.

Tirapazamin je eksperimentalni bioreduktivni lijek protiv raka koji se aktivira na toksičnom radikalu samo pri vrlo niskim razinama kisika (hipoksije), a prolijek je biološki neaktivna supstanca sve dok ne dospije u organizam gdje se putem metabolizma pretvara u biološki aktivan lijek.

U tumoru reguliraju i sadržaj kisika

Tim istraživača sa Sveučilišta Fudan dizajnirao je implantabilni uređaj koji se sastoji od biokompatibilnog poliimida na bazi karbonila i metalnog cinka. Takva baterija uspijeva formirati ciklus pražnjenja i samopunjenja te omogućuje da se u tumorima miševa kisik troši ravnomjerno. Na taj se način u tumoru reguliraju i sadržaj kisika i pH razina.

Studija je pokazala da baterija optimizira učinak tirapazamina kada je posrijedi uništenje tumora kod miševa. Naime, ovaj prolijek koristi stanje tumora osiromašeno kisikom da bi selektivno uništavao hipoksične stanice, odnosno one s manjkom kisika. Istraživanje je pokazalo i da se baterija može koristiti kao učinkovit regulator mikrookruženja tumora za antitumorsku terapiju, rekao je Zhang Fan, profesor na Sveučilištu Fudan i jedan od autora studije.

Sigurnost bakterije

Znanstvenici ističu da za vrijeme istraživanja nisu uočene abnormalne promjene u tjelesnoj težini, ni na koži ili glavnim organima miševa, što ukazuje na sigurnost baterije u in-vivo laboratorijskom istraživanju.

“Ovaj rad je kombinirana studija koja koristi tehnologiju baterija i bioterapiju. Ne samo da je riječ o novoj metodi liječenja tumora, već je stvoren i presedan za baterije u biomedicinskoj primjeni”, rekao je Xia Yongyao, profesor na Fudanu i jedan od autora studije.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk