‘Tihi ubojica’ vreba vaše biljke: Pripazite gdje ih držite!

PRO Oglas

Vjerojatno ne postoji dom kojeg ne krase lončanice sobnih biljaka. No, trebate biti oprezni gdje ih i pokraj čega stavljate jer postoji “tihi ubojica” koji bi mogao uzrokovati njihovo ugibanje.

Vjerovali ili ne, ako zdjela s voćem stoji pored, biljaka, može uzrokovati više štete nego što mislite.

Naime, dok voće i povrće sazrijevaju, otpuštaju plin koji se zove etilen, što može predstavljati probleme vašem voljenom zelenilu i cvijeću u lončanicama.

Etilen je prirodni biljni hormon koji je cvjećarima poznat kao “tihi ubojica”, a koji može zaustaviti rast biljke, uzrokovati deformitete, uvijanje lišća, spriječiti cvjetanje pupova i uzrokovati prerano odumiranje cvijeća.

Neke su biljke osjetljivije na etilen od drugih. Među najgorim “prijestupnicima” u zdjeli s voćem su jabuke, banane, dinje, kruške i breskve, koje proizvode značajne količine etilena dok sazrijevaju. Čak i rajčice, iako nisu tako moćne, ipak doprinose razini etilena.

Ne radi se samo o voću i povrću, etilen iz ispušnih plinova vozila također može štetiti rastu biljaka, pupoljcima i cvjetanju.

No, ako premještanje vaše zdjele s voćem nije opcija, razmislite o upotrebi etilenskih apsorbera, sličnih onima koje koriste cvjećari za produljenje vijeka trajanja rezanog cvijeća. Oni se mogu staviti u zdjelu s voćem kako bi se biljkama smanjila izloženost etilenu.

Osim toga, mogu se staviti u hladnjak kako bi namirnice osjetljive na etilen poput brokule, kupusa i cvjetače duže ostale svježima.

Net.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO