Turci na kraju popustili – Finska i Švedska ulaze u NATO

PRO Oglas

Turska je u utorak podržala učlanjenje Finske i Švedske u NATO, priopćio je ured finskog predsjednika Saulija Niinistöa, a u međuvremenu je potvrda došla i iz samog NATO-a.

-Danas u Madridu, uoči početka summita NATO-a, imali smo sadržajan sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, uz posredovanje glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, započinje priopćenje ureda finskog predsjednika.

-Ishod toga sastanka je potpis naših šefova diplomacije trilateralnog memoranduma kojim se potvrđuje da će Turska ovoga tjedna na madridskom summitu poduprijeti pozivnicu Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a. Konkretne korake našeg pristupanja NATO-u dogovorit će NATO saveznici tijekom sljedeća dva dana, ali ta je odluka sada pred nama. Naš zajednički memorandum podcrtava predanost Finske, Švedske i Turske potpunoj podršci protiv bilo kakvih prijetnji našoj sigurnosti. Naše učlanjenje u NATO će tu predanost samo ojačati, dodaje se u priopćenju iz Helsinkija.

-Proteklih je tjedana Turska iznosila zabrinutost zbog terorističkih prijetnji. Finska je tu zabrinutost čitavo vrijeme ozbiljno razmatrala. Finska osuđuje terorizam u svim svojim oblicima. Kao članica NATO-a, Finska će se obvezati na potpuno poštivanje svih dokumenata i politika NATO-a u pogledu borbe protiv terorizma, navodi se u priopćenju finskog predsjednika.

-Dok unapređujemo našu suradnju u toj borbi, kao i na polju izvoza oružja te na pitanju izručenja, Finska prirodno nastavlja djelovati u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom. Oduševljen sam što mogu zaključiti ovu fazu finskog puta prema članstvu u NATO-u. Sada se veselim plodonosnim razgovorima o ulozi Finske u NATO-u s našim budućim saveznicima u Madridu, zaključuje se u priopćenju finskog predsjednika.

-Postignut je trostrani sporazum, rečeno je naknadno u NATO-u čiji je glavni tajnik Jens Stoltenberg dao i kratku izjavu za medije.

-Turska je pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, izjavio je.

-Sa zadovoljstvom mogu najaviti da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za pridruživanje NATO-u, rekao je novinarima na marginama summita NATO-a u Madridu.

-Turska, Finska i Švedska potpisale su memorandum koji se odnosi na zabrinutosti Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma, dodao je.

Ovakav razvoj situacije dolazi neposredno prije summita lidera članica NATO-a u Madridu.

Kao što je poznato, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imao je snažne rezerve prema učlanjenju ovih dviju država, optužujući ih da su utočište za teroriste, misleći pritom na razne kurdske političke aktere koji ondje djeluju. Stockholm i Helsinki su namjeru ulaska u NATO iskazali nakon ruske invazije na Ukrajinu.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO