Turski znanstvenici uspjeli proizvesti električne energije i plin iz mulja kanalizacije

PRO Oglas

Turski znanstvenici proizvode električnu energiju i plin iz kanalizacijskog mulja koristeći tehnologiju za rasplinjavanje, razvijenu u Laboratoriji za obradu mulja na Univerzitetu Dokuz Eylül (DEU).

Znanstvenici s Univerziteta sa sjedištem u Izmiru u zapadnoj Turskoj rade na stvaranju alternativnih izvora energije kako bi ograničili negativne učinke fosilnih goriva na okoliš, a nedavno su razvili projekt o tehnologiji rasplinjavanja, navodi se u izjavi koju je u srijedu objavio Univerzitet.

Profesorica Azize Ayol s Odjela za okolišnu tehnologiju i njen tim proizveli su sintetički plin bogat vodikom iz biomase metodom koju su razvili u okviru projekta razvijenog pod krovom Turskog vijeća za znanstvenike i tehnološka istraživanja (TÜBİTAK), piše turski “Daily Sabah”.

Ayol je pojasnila da za proizvodnju energije koriste kvalitetan sintetički plin koji se dobiva iz kanalizacijskog mulja koristeći tehnologiju rasplinjavanja.

Riječ je o jednom od nekoliko svjetskih projekata o potencijalu ove tehnologije.

“Mulj koji nastaje u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda uzimamo kao sirovinu i ponovo ga koristimo u različite svrhe tehnologijom rasplinjavanja”, rekla je.

Tokom ispitivanja proizvedeno je 1 kilovat-sati električne energije i 1,2 kubna metra sintetskog plina bogatog vodonikom iz 1 kilograma suhog mulja za obradu.

„Naše pilot-postrojenje može raditi 12 sati bez prekida. Dnevno tretiranjem mulja možemo proizvesti približno 20 kilovat-sati električne energije. To je dovoljno za podmirivanje potrošnje električne energije najmanje četiri obitelji“, naglasila je.

Naglašavajući važnost pružanja energije iz obnovljivih izvora, posebno u ruralnim naseljima, Ayol je primijetila da je s takvim sistemima moguće pretvoriti organski otpad u električnu energiju.

“Nema potrebe za vrlo visokim investicijskim troškovima za ove sisteme”, rekla je Ayol, dodavši da sistem za rasplinjavanje stvara nultu ili izuzetno nisku emisiju zagađivača zraka.

“Što se tiče zagađenja zraka, ovi sistemi su alternativa tehnologiji spaljivanja”, rekla je.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO