Uhićenja po Hrvatskoj – Mamićevi donedavni prijatelji suci “padaju ko kruške”!

PRO Oglas

Uskok i policija rano jutros krenuli su u akciju uhićenja osječkih sudaca koje je za korumpiranost u svojoj izjavi prozvao osuđeni bjegunac Zdravko Mamić.

Na temelju Mamićeve izjave, ali i drugih materijala koji su prikupljeni tijekom posljednjih mjeseci policija je po nalogu Uskoka uhitila trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića te poznatog osječkog poduzetnika Dragu Tadića.

Prema neslužbenim informacijama, istragom su uz trojicu osječkih sudaca i osječkog poduzetnika obuhvaćena i braća Zdravko i Zoran Mamić.

Što se tiče Zorana Mamića i Drage Tadića, oni su, prema izjavama Zdravka Mamića, izravno sudjelovali ili bili nazočni primopredajama mita, pa su vjerojatno zbog toga obuhvaćeni istragom kao supočinitelji ili pomagači.

Istraga se navodno pokreće protiv još nekih osoba.

Odvjetnik Darka Krušlina Ljubo Pavasović Visković potvrdio nam je da je policija jutros oko 6 sati upala u dom njegova klijenta u Osijeku i da je u tijeku pretraga.

Dok su odbjegla braća Mamić u BiH hrvatsko pravosuđe u ovom trenutku ne može ništa konkretnije protiv njih poduzeti, no ostala četvorica trebala bi nakon provedenih pretresa i dovršetka kriminalističkog istraživanja biti prevezena u Zagreb gdje će biti ispitani u sjedištu USKOK-a.

Na Facebooku se oglasio i bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić

“BOLJE JE PATITI ZBOG ISTINE, NEGO BITI NAGRAĐEN ZA LAŽ!

Neću likovati i neću slaviti, zahvalan sam Bogu što je nakon ovoliko patnje i suza moje obitelji, mene, te mojih suradnika konačno počinje progon reketara i lopova u sudačkim krugovima. Nakon što sam prije 8 mjeseci poslao famozni USB s dokazima državnim tužiteljima, te 3 mjeseca nakon što smo svi vi koji čitate i ja krenuli u borbu za Reformu pravosuđa jutros su uhićeni krivosuci koje sam prozvao te protiv njih počinje kazneni progon, baš kao što sam i najavio. Bio sam sam kao svjetionik i svjetlio sam u mraku u kojem su mi rijetki bili željni pomoći.

Nitko mi nije vjerovao, svi su govorili da je moja borba uzaludna, organizirali su blokade kako bi me prikazali lažljivcem i demonom, a sve što sam ja izrekao o njima je samo istina, istina i ISTINA! Molio sam ih da odstupe javno i spase se, danas su odvedeni. Žrtvovao sam sebe i živote svojih bližnjih jer sam bio reketaren, ucjenjen i morao sam slušati kriminalce u krajnjoj nuždi, ali danas je istina dobila potvrdu.

Apsolutno sve objave i dokazi koje sam iznio u javnosti o svim sucima koje sam spomenuo su apsolutna istina, a svima vama želim zahvaliti na podršci koja je pokrenula borbu protiv lopova, šarlatana i kriminalaca u pravosuđu. Ta borba neće stati dokle god hrvatsko pravosuđe ne bude pravosuđe koje brine o pravu i pravdi svakog čovjeka, a ne o reketu i nečijim privatnim interesima. Znam da je mnogima među vama ovaj današnji dan vratio osmijeh na lice i dao motiv više u vašim borbama s krivosuđem, a ja se nadam da će pravda i pravo u Hrvatskoj omogućiti istini da pobijedi, napisao je Mamić.

Mamić ispitan u BiH

Zdravka Mamića prošlog su mjeseca u kantonalnom su tužiteljstvu u Livnu ispitivali o optužbama, među ostalim i na račun sudaca koje je u listopadu dostavio Uskoku na USB sticku, a potom ponavljao na konferenciji za novinare u Mostaru i na društvenim mrežama nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu. On je optužio više sudaca Županijskog suda u Osijeku da su od njega tražili novac te da im je plaćao mito.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću kao prvooptuženom u aferi izvlačenja novca iz Dinama, pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Zdravko Mamić ranije je kazao da želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH, gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za “reformu pravosuđa”.

Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojega su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama Državno sudbeno vijeće je ranije na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda pokrenuo stegovni postupak protiv sudaca Krušlina i Vekića.

Oni su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Teške optužbe na konferenciji za novinare u Mostaru

Podsjetimo, dan nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Zdravko Mamić održao je konferenciju za novinare u Mostaru. Tijekom obraćanja Mamić se obračunao i s brojnim drugim sucima koje je optužio za primanje mita. Mamić je na presici ustvrdio da je svima njima plaćao kako bi mijenjali presude ili utjecali na njegov slučaj.

Mamić je zatim ustvrdio da je sucu osječkog Županijskog suda Zvonku Vekiću predao 500.000 eura koje je ovaj, prema Mamićevim tvrdnjama, trebao podijeliti s Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem.

  • Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući novu godinu, izjavio je Mamić.

Tvrdi i da je Vekić u nekoliko navrata bio kod njega u BiH, a u Širokom Brijegu se s jednim od tih sudaca “dogovarao kako će se osloboditi moja presuda i neće potvrditi druga optužnica”. Izjavio je i kako su ti isti suci uredno dolazili na utakmice Dinama i hrvatske reprezentacije.

‘Stavio sam sat na ruku suca Krušlina’

  • Sjećam se jedne prilike prije nego što mi je počelo prvo suđenje, igrala je reprezentacija utakmicu kad mi je došao jedan djelatnik na osiguranju i rekao da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku Ljubo Pribić želi doći do mene. Rekao sam da ga puste, on mi je prišao i rekao da bi me htjeli upoznati suci iz Osijeka koji će mi suditi u postupku. Mi smo se u toj loži izbijali od alkohola, družili se satima, gdje sam u jednom momentu ovaj sat skinuo s ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek. Postoje svjedoci. Radi se o satu 20 i nekoliko tisuća eura. Reći ćete – kako sam mu dao sat, a sad mašem njim. Kad sam kasnije došao na sud, Pribić me potražio u panici i rekao da je Krušlin poručio da ima drugih načina da se zahvališ i vratio sat jer je nekoliko osoba vidjelo predaju sata, tvrdi Mamić dodajući da im je organizirao ljetovanja u Pirovcu i Rovinju.

Sve ove informacije, tvrdi Mamić, dostavljene su DORH-u, ali ne zna u kojoj je fazi taj predmet.

Zatim je ispričao svoju verziju događaja koji su se zbili u vikendici u mjestu Buševec pored Velike Gorice koja je u vlasništvu Željka Dolačkog.

  • Slavili smo godišnjicu braka gospodina Miljevića i njegove supruge kad su nepozvani tada došli Zvonko Vekić, Drago Krušlin, Ljubo Pribić, vozač koji ih je vozio i plus još jedan gospodin čije ime ću za sada zadržati. Došli su nepozvani, pjevali s nama, plesali s mojoj ženom, ljubili se s njom, Krušlin joj je pokazivao poruke koje je razmjenjivao sa svojom ženom… Skoro sam ga prebio jer sam ga pitao kako može sudjelovati u mom progonu. Rekao mi je da me voli i da želi biti moj prijatelj i zato je tu, ali da se boji da će me morati suditi. Rekao sam mu ‘zločinče, kako te nije sram da mi to u lice govoriš’. Čime ćeš me osuditi!?’ Uhvatio sam ga za prsa pa su me sudac Vekić i ostali gosti skidali kad sam ga uhvatio za prsa, ispričao je Mamić.

Mamić je za primanje mita optužio i suca visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nediljka Bobana.

  • Imam sve dokaze protiv tih lopova i kriminalaca. Ima još i drugih. Predsjednik suda Zvonko Vrban je najveći kriminalac koji će kad tad biti smijenjen, kazao je Mamić.

Jutarnji.hr

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas