URB HVO-a ŽZH: Poslovni forum u Posušju je odraz gospodarskog stanja ili čistog s….a u ŽZH!

PRO Oglas

Gospodarstvenici iz zapadne Hercegovine okupili su se na poslovnom forum “Programi potpore za poslovni razvoj u 2023. godini” u Posušju na kome su se upoznali s programima potpore i mogućnostima financiranja projekata privatnog sektora. Naglasili su kako je privatni sektor stup razvoja Županije Zapadnohercegovačke.

Po riječima ravnatelja Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) Ivana Jurilja, cilj poslovnog foruma je okupiti gospodarstvenike na jednom mjestu i prezentirati im javne pozive i programe potpore, kako iz domaćih izvora financiranja tako i iz vanjskih programa.

Unatoč tome, dodao je Jurilj, privatni sektor dosta se dobro snalazi i povlači značajna sredstva iz Europske unije.

Jurilj je istaknuo kako je Županija Zapadnohercegovačka druga po indeksu razvijenosti u FBiH.

O programu Federalnog ministarstva razvoja govorio je tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić koji je prezentirao je programe Federalnog ministarstva za ovu godinu.

– Sukladno strateškim dokumentima Vlade FBiH, definirali smo tri strateška cilja, a to su: konkurentno malo gospodarstvo temeljeno na digitalizaciji i zelenoj ekonomiji, drugi cilj je razvoj poslovnog okruženja i unaprjeđenja područne infrastrukture, a treći cilj je inovacija i digitalna transformacija – kazao je Bejić.

Naglasio je također kako će se financirati mikro poduzetništvo za žene, u omjeru 60 posto granta i 40 posto vlastitog sudjelovanja, gdje je minimalni iznos granta od pet do 30 tisuća maraka, baš kao i za ostala mikro poduzeća.

Damir Vican, predsjednik Udruge gospodarstvenika „Posušje”, ustvrdio je kako skupovi poput ovoga mogu imati iznimno pozitivan učinak na razvoj privatnog poduzetništva.

URB HVO-a ŽZH:

Svi ovakvi poslovni forumi, pa čak i forumi koji nisu poslovne prirode ali direktno ili indirektno imaju utjecaja ka zapošljavanju ili samo zapošljavanju najranjivijih kategorija pučanstva, poglavito razvojačenih Branitelja HVO-a, i članova njihovih obitelji trebaju dobiti punu podršku zakonodavne, izvršne pa čak i sudske vlasti u svim Hrvatskim županijama u FBiH.

URB HVO-a ŽZH, koja se godinama bori za prava razvojačenih Branitelja iz Domovinskog rata u BiH i za prava članova njihovih obitelji jako je dobro upoznata kako naši članovi ali i svi drugi istinski Branitelji rijetko, zapravo nikako zajedno s članovima njihovih obitelji ne mogu dobiti nikakvo zaposlenje u JU i JP, premda među njima ima dobar broj njih s potrebitim kvalifikacijama, ovdje smo dužni organizatorima ovog poslovnog foruma održanog u Posušju, ali i svim drugim organizatorima istog ili sličnog foruma u ŽZH, poglavito Uredu za europske integracije ŽZH, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, ministarstvu gospodarstva ŽZH, ministarstvu hrvatskih branitelja ŽZH, Vladi ŽZH, njenim općinama i gradovima postaviti nekoliko pitanja, a sve iz razloga što smo poučeni nekim ranijim desetljetnim negativnim iskustvima na prostorima ŽZH-a ona su:

-Zašto se u svim Javnim pozivima za financiranje malog i srednjeg poduzetništva u ŽZH uvijek traži uredna registracija obrta u općinskim i gradskim upravama ŽZH, odnosno uredna registracija u Općinskim sudovima ukoliko je u pitanju d.o.o.ukoliko se žele dobiti neka financijska sredstva po tim pozivima?

Ovo pitanje postavljamo iz razloga jer postoji značajan broj razvojačenih Branitelja, nezaposlenih osoba, umirovljenika pa čak i uposlenih osoba koji imaju u svom posjedu i vlasništvu poljoprivredno i šumsko zemljište, tehnička sredstva i opremu, a koji bi se bavili poljoprivredom, zanatstvom, turizmom, trgovinom u svojoj vlastitoj režiji a nemaju registrirani obrt niti d.o.o. niti imaju namjeru takav obrt ili d.o.o. registrirati, i potrebita su im financijska sredstva za nabavku ili proširenje navedenih djelatnosti?

-Zašto se pri svakom takvom Javnom pozivu od aplikanata traži pun kufer bespotrebne dokumentacije, koju skupljaju danima i mjesecima, a koju plaćaju u općinskim, gradskim, županijskim i federalnim institucijama kako bi uopće mogli aplicirati po tim Javnim pozivima i gdje su im mogućnosti dobivanja financijskih sredstava jako upitna zbog posredničkih, klijentelističkih, stranačkih i rodijačkih sveza onih koji apliciraju i onih koji im odobravaju ta sredstva što je opće poznata činjenica za što postoje bezbrojni dokazi?

-Kako je moguće da financijska sredstva, domaće životinje, tehnička sredstva, opremu, i poljoprivredne strojeve dobivaju osobe koje nemaju apsolutno nikakvih uvjeta za držanje stoke, obrađivanje zemlje, i bavljenje zanatstvom jer ne posjeduju vlastito zemljište, proizvodne i slične pogone u što se mogu uvjeriti organizatori svih takvih Javnih poziva ukoliko žele raditi transparentno i zakonito?

-Kako je moguće da ne postoji nikakva evidencija koliko je aplikanata koji su po Javnim pozivima dobili financijska sredstva, domaću stoku, strojeve, plastenike, tehničku robu i opremu prodali za 2 dana od dobivanja a da nitko za to nije odgovarao niti je vratio dobivena sredstva?

-Kako je moguće da unatoč ovakvim i drugim silnim poslovnim forumima koji se svakodnevno organiziraju diljem FBiH pa i u ŽZH naša omladina, naši Branitelji, ča čak i članovi njihove uže obitelji napuštaju svoja ognjišta i odlaze u treće zemlje, nezadovoljni općim gospodarskim, pravnim, sigurnosnim i obiteljskim razlozima na ovim prostorima?

Stoji li dakle ona izjava Ivana Jurilja Ravnatelja ureda za europske integracije ŽZH kako je ta županija druga po indeksu razvijenosti u FBiH? Ako je ŽZH druga po razvijenosti u FBiH postavlja se logično pitanje kakve su druge županije u FBiH? Čovjek naprosto ima osjećaj kako Ivan Jurilj i ljudi oko njega žive u nekom drugom paralelnom svijetu koji se ne dotiče svijeta običnog malog čovjeka, Branitelja nezadovoljnog općom situacijom u ŽZH, koji nema druge opcije već napustiti svoje vjekovno ognjište.

Zar je Ured za europske integracije formiran isključivo s ciljem da bi „onaj tko ima dobio još više dok će se od onih koji nemaju ništa uzeti i ono malo što misle da imaju,“što je parafraza Isusove prispodobe za koju znamo što znači, dok ova naša ne znači suštinsko značenje Isusove prispodobe, već surovu istinu koja pogađa male neznatne ljude u ŽZH.

-Zašto se pri mnogim javnim pozivima od aplikanata traži njihova uredna prijava na Zavodima za zapošljavanje kad je ta prijava potpuno irelevantna imajući u vidu kako svaki aplikant preko nadležne Porezne uprave može zatražiti i dobiti na uvid njegovo financijsko stanje?

-Zašto nitko ispred Ureda za europske integracije, Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta, ŽZH, njenih općina i gradova ne prezentira javnosti koliko su financijskih sredstava od strane EU privukli svojim apliciranjem za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u ŽZH? Zar je moguće da su privučena sredstva ravna 0?

-Zašto nitko od navedenih ne može odgovoriti razvojačenim Braniteljima, nezaposlenim osobama, umirovljenicima i drugim kategorijama pučanstva na koji način mogu sami aplicirati prema fondovima EU, ili putem prekogranične suradnje?

-Zašto nitko od navedenih ne organizira besplatne tečajeve i obuku na kojima će svi zainteresirani prema privlačenju sredstava iz EU fondova i svim drugim ministarstvima moći izvršiti obuku za apliciranje i dobiti korisne informacije kako bi sami mogli aplicirati prema tim sredstvima?

Molimo javne odgovore na postavljena pitanje od gore navedenih i to ovim redom:

-Ured za europske integracije ŽZH,
-Federalno ministarstvo poduzetništva i obrta,
-Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u ŽZH,
-Ministarstvo gospodarstva ŽZH,
-Općine Posušje i Grude,
-Gradova Široki Brijeg i Ljubuški.

Odgovor na postavljena pitanje očekujemo u što je moguće kraćem vremenskom roku na Braniteljskiportal.ba ili OTPOR.Media ali i na svim drugim portalima i javnim medijima u ŽZH i FBiH.

Ukoliko ne dobijemo nikakav odgovor to će za URB HVO-a ŽZH i uredništvo braniteljskogportala.ba također biti odgovor i to jako znakovit, a on je ovaj:

Poslovni forum u Posušju je odraz gospodarskog stanja ili čistog s….a u ŽZH!

URB HVO-a ŽZH

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO