Ustavni sud BiH odbacio žalbe na Schmidtove izmjene izbornog zakona

PRO Oglas

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je u četvrtak žalbu kojom su Željko Komšić i Šefik Džaferović pokušali osporiti izmjene izbornog zakona te zemlje što ih je u listopadu prošle godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

U pravorijeku Ustavnog suda donesenom većinom glasova stoji kako su izmjene izbornog zakona odnosno ustava Federacije BiH koje je nametnuo Schmidt kako bi osigurao legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda parlamenta tog entiteta sukladne ustavu BiH, Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i odgovarajućim međunarodnim konvencijama.

Cjelovita odluka, kako je navedeno u priopćenju objavljenom nakon sjednice Ustavnog suda, bit će objavljena nakon što suci koji su dali izdvojena mišljenja dostave svoja obrazloženja.

Komšić i Džaferović su kao tadašnji članovi Predsjedništva BiH prošle godine od Ustavnog suda tražili da stavi izvan snage Schmidtove odluke kojima je povećan broj zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH i utvrđena nova kvalificirana većina koja može predlagati predsjednika i dopredsjednike entiteta pa tako i presudno utjecati na uspostavu cjelokupne izvršne vlasti.

Komšić je usto tvrdio da je Schmidt time “izveo izravni udar na demokraciju u Bosni i Hercegovini” jer je nametanjem novih izbornih pravila doveo u zabludu sve glasače koji su glasali za kandidate za županijske skupštine iz kojih se neizravno biraju zastupnici u Dom naroda.

Sam Schmidt je nakon nametanja ovih izmjena u izbornoj noći 2. listopada kazao da su na taj način ispunjenjene obveze iz ranije presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, a vlasti u BiH pozvao je da same poduzmu dalje korake nužne za provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava kojima su utvrđene različite vrste diskriminacije u izbornom procesu.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO