Uvode se promjena za korisnike invalidskih mirovina u FBiH

PRO Oglas

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici je utvrdila Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) koji se tiče invalidskih mirovina, a kojim se provodi presuda Ustavnog suda FBiH od 9.5.2023. godine, te ga u hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

Prema važećim zakonskim odredbama korisnici invalidske mirovine u Federaciji BiH mogu istovremeno primati mirovinu i raditi. Usvajanjem vladinih izmjena Zakona o MIO-u ta će se situacija promijeniti.

Ukoliko Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju bude usvojen, korisnici invalidske mirovine neće imati mogućnost istovremeno primati mirovinu i biti prijavljeni na obavezno osiguranje, kazao je za Faktor Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Pojašnjava da u skladu sa članom 10. Zakona o MIO-u osiguranici u obaveznom osiguranju su osobe zaposlene na osnovu ugovora o radu ili drugog akta poslodavca, koje obavljaju samostalnu djelatnost, koje obavlja vjersku službu, koje obavlja poljoprivrednu djelatnost.

Napominjemo da prema važećim zakonskim odredbama korisnici invalidske mirovine mogu istovremeno primati mirovinu i biti u obaveznom osiguranju, kazuje Kvesić.

Kod utvrđivanja Prijedloga zakona za izmjenu i dopunu Zakona i MIO-u iz Vlade FBiH su pojasnili “da su potpuni gubitak radne sposobnosti i s tim u vezi, ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, te istovremeno stjecanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju, dijametralno suprotne situacije, te da jedna isključuje drugu”.

Dodaje se kako predloženom dopunom zakonodavac štiti temelje na kojima je postavljen sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, a u konačnici i proračun Federacije BiH.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO