VIDEO: Gradonačelnik Kraljević ima ideju kako rastrati gužvu vozila iz Širokog Brijega!

PRO Oglas

Vrlo jako gospodarstvo, visoka stopa zaposlenosti, dobar standard u odnosu na ostatak države. Svime time se može pohvaliti Grad Široki Brijeg. No, jedan od gorućih problema središtva Županije Zapadnohercegovačke je nedostatak parkinga te prometna gužva koja se zna stvarati u užem gradskom području i na vrlo frekventnoj magistralnoj dionici M6.1.

Stoga ako želite radnim danima proći kroz Široki Brijeg i u određenim dijelovima dana, morate se naoružati strpljenjem zbog poprilično usporenog prometa koji se pogotovo ogleda u poslijepodnevnim satima kada se najveći broj ljudi vraća s posla.

Stanje zna biti još gore ako se u isto vrijeme održava sućut u gradskoj mrtvačnici koja je blizu magistralne ceste, ili ako se dogodi bilo kakva nepredviđena situacija.

Činjenica je kako Županija Zapdnohercegovačka bilježi najveći rast (u postotcima) broja registriranih vozila u cijeloj Federaciji, a kako je Široki Brijeg županijsko sjedište i mjesto najvećim brojem stanovnika. Najveći broj tih registriranih vozila otpada upravo na njega. Službeni podaci govore kako ovaj grad ima ukupno oko 14.000 registriranih vozila.

A s obzirom na taj rast, kao i na rast stanovništva u gradskom području, geografski položaj, ali i mora se priznati, loše navike u prometu samih Širokobriježana, sve može dodatno eskalirati u idućim godinama. Čega su svjesni i u gradskoj upravi.

“Mi smo na tranzitnom putu Mostar-Split koji je najfrekventniji kako kažu u ovoj regiji. Sve to daje doprinos gužvi. Naš gerografski položaj između brda, ne dopušta jednostavna rjewšenja”, ističe gradonačelnik Miro Kraljević za RTV HB.

Gužvi pogoduje i nedostatak parkinga u užem središtu grada, kroz koje većim dijelom prolazi jednosmjerna ulica. Stoga se razmišlja o izmještanju glavnih instuticija na druge lokacije, korigiranju postojećih prometnica, rušenju pojedinih privatnih objekata, ali i uvođenju aparata za naplatu parkinga.

Osim uređnja kompleksnog prostora oko stare Duhanske stanice, priprema se projekt gradnje podzemne garaže i parkinga uz samu zgradu gradske uprave. Uskoro bi se trebao potpuno urediti postojeći parking prostor ispod hotela i robne kuće, a Kraljević navodi kako sa suradnicima uvelike razgovara o lokalitetu Vrace, koje bi u budućnosti Gradu na rijeci Lištici trebale dati novi urbani štih.

Većina Širokobriježana svjesna problema, neki od njih imaju i određene prijedloge, poput izgradnje nove obilaznice, pješačke zone u središtu grada ili izgradnje velikog parkinga u prostoru oko Duhanske stanice.

Očekivanja su velika i od buduće brze ceste Mostar-Široki Brijeg-Grude-Granica RH, no gradonačelnik smatra kako bi ona samo djelomično rasteretirala promet u gradu. A s federalnog proračuna osigurana su sredstva za cestu Mokro-Belušine-Trn koja bi se trebala graditi do kraja godine.

Rtv-hb.com

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk