VIDEO: Neuroproteza omogućuje govor moždanim signalima

PRO Oglas

Ovo je prvi puta da je jedna osoba komunicirala korištenjem moždanih signala koji se šalju vokalnom traktu.

Zahvaljujući radu znanstvenika Sveučilišta Kalifornija iz San Francisca (UCSF), teško paralizirani čovjek koji je od posljedica moždanog udara prestao govoriti prije više od 10 godina, došao u mogućnost komunikacije korištenjem nove tehnologije koja pretvara signale iz njegovog mozga koji se kod zdravih osoba šalju vokalnom traktu, direktno u čitave riječi.

Do sada je neuroprotetska tehnologija omogućivala paraliziranim korisnicima tipkanje samo jednog po jednog slova, što je bio vrlo spor proces za normalnu komunikaciju.

USCF-ov sustav koristi implantat koji se postavlja direktno na dio mozga koji upravlja govorom. Zahvaljujući tome, korisnik može mentalno aktivirati uzorke moždanih signala koji se obično koriste za formiranje riječi, a računalni sustav ih prevodi i prikazuje čitave riječi na zaslonu.

Kako bi testirali sustav, znanstvenici su koristili jednog anonimnog paraliziranog dragovoljca kojeg su nazvali Bravo1, koji im je pomogao da pomoću naprednog računalnog algoritma dešifriraju signale koji reprezentiraju 50 osnovnih riječi kao što su voda, obitelj, dobro i druge. To je bilo dovoljno da subjekt kreira na stotine rečenica koje se najčešće koriste u svakodnevnom životu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga, znanstvenici su u sustav dodali i funkciju autokorekcije nalik onima kakve možda koristite u aplikacijama za prepoznavanje govora.

Sustav je bio u stanju dekodirati govor pacijenta brzinom od 18 riječi u minuti s 93 posto točnosti, što možde ne izgleda puno obzirom da ljudi u normalnom govoru izgovaraju oko 200 riječi u minuti, no znatno je brže od dosadašnjih sustava prijašnjih neuroprotetskih sustava.

Znanstvenicima je sada u planu istraživanje proširiti na veći broj testnih subjekata te istovremeno povećavaju broj riječi u vokabularu i nastoje ubrzati govor.

Vidi.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO