VIDEO: Povijesni dogovori tehnološkog napretka ŽZH uz pomoć Izraela

PRO Oglas

Ovog četvrtka, 22. travnja 2021. godine održan je povijesni sastanak u zgradi Vlade ŽZH u Širokom Brijegu, na kojemu su između ostalih sporednih likova, nazočili veleposlanik države Izrael u BiH Noal Gal Gendler, savjetnik Veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, Mladen Glavina i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Sastanak od neka dva sata bio je ispunjen brojnim razgovorima o suradnji na svim poljima gdje može pripomoći Izrael, kako bi stvari napokon krenule na bolje u ovom zabačenom kutku “Balkana”!

Predsjednik Vlade ŽZH pred okupljenim medijima ukratko je kazao što je bio dio ovog sastanka. Osim što su prezentirali Županiju i njihove potencijale, naglasio je razgovore o primjenama novih tehnologija i daljnjoj dugogodišnjoj suradnji. Nakon što se smiri situacija s koronom, predsjednik Vlade najavio je odlaske u Izrael i razmjene iskustava, a do tada će se “virtualno” sastajati i odlučivati daljnje poteze.

Veleposlanik države Izrael u BiH Noal Gal Gendler, kazao je kako mu je jako važno da dijele svoje znanje s prijateljskim partnerima kao sa ovom županijom, tako i s ostalima koji jako dobro razumiju potencijale novih inovacija i tehnologija. “Sve što je i nama dobro, može biti i vama dobro. Vi ćete biti ti koji ćete na karaju odlučiti što je najbolje!” kazao je između ostaloga veleposlanik Gal Gendler.

Kako je kazao, ideja na početku je da zajedno donesu neke ideje, a na kraju uključe i privatni sektor, jer oni znaju jako brzo da prepoznaju potencijal i znaju što treba uraditi i kako djelovati.

Mladen Glavina, savjetnik Veleposlanika Republike Hrvatske u BiH kazao je kako je ovo bila treća i završna postaja u ovom trenutku početka i osmišljavanja suradnje na trilateralnoj osnovi između RH, države Izraela i kantona BiH. Njihov cilj je dugoročan, da dovedu što više kontakata između ovih dviju strana.

Nadamo samo kako je ekipa iz veleposlanstva Izraela prolazeći kroz Široki Brijega uočila kako imamo tehnološki razvijenu infrastruktura poput dobro osmišljenih kružnih tokova i kako nemamo ni jedan semafor koji radi, a imamo ih nekoliko postavljenih kao ukras i sjećanja na neka prošla vremena. Vjerovano su imali priliku uočiti i ispuštanja kanalizacije u rijeku jer su večer proveli u Hotelu u centru grada ispod kojeg često kanalizacija i pruža mirisnu aromatičnu čar koja se u rijetko kojim država razvijenima poput naše može osjetiti, a što je definitivno na današnji Dan planeta Zemlje čini presedan u tehnološkom svijetu da si možemo priuštiti tako nešto. Pogotovu tako da bez testiranja lako možemo doznati tko ima simptome COVID-a!

Naša djeca ON-LINE nastavu uče preko Vibera i WhatsApp, što je definitivno pokazatelj kako smo informatički i tehnološki potkovani već od samog početka, jer mobiteli se mogu uz pretplatu nabaviti za 1 KM, dok u ostatku svijeta su prisiljeni učenici koristiti glomazna računala, tako da Izraelu neće biti težak problem uspostaviti suradnju s našim vlastima po tom pitanju razvijanje tehnologije, jer smo ipak korak ispred mnogih.

Kako god bilo, uskoro ćemo doznati njihove konkretne razgovore, dogovore i poteze koje su postigli po ovom pitanja, uz nadu i vjeru u bolje sutra, tako na Bog pomogao!

Mili Marušić / OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO