VIDEO: Prvi Gospodarski forum ŽZH – “Imamo i mi radnu snagu, samo ju treba adekvatno platiti i omogućiti dobre uvijete rada!”

PRO Oglas

Prvi Gospodarski forum Županije Zapadnohercegovačke, održan 29. studenoga 2023. godine u Hotelu Bigeste u Ljubuškom, a koji je predstavljao prvi ovakav događaj u kojem su se susreli predstavnici Vlade i gospodarski predstavnici iz ŽZH na kojemu se razgovaralo o jačanja suradnje i unapređenja uvjeta za ekonomski razvoj te poboljšanje životnih uvjeta građana u Županiji.

Centralni cilj foruma bio je intenziviranje suradnje između Vlade i privatnog sektora radi rješavanja zajedničkih pitanja od interesa te stvaranja povoljnijeg okruženja za daljnji napredak gospodarstva.

Forum je uključivao dvije ključne panel rasprave. Prva se fokusirala na “Mogućnosti, potrebe i izazove privatnog sektora u Županiji Zapadnohercegovačkoj”. O istome su razglabali poduzetnici Petar Ćorluka, vlasnika Violeta d.o.o. Grude, Ivan Pavkovića, direktor Mesne industrije Rakitno d.o.o. Posušje, Eugen Šušak, direktor TT kabeli d. o. o. Široki Brijeg, Stjepan Primorac, direktor hotela Bigeste d.o.o. Ljubuški i Miljenko Crnjac, vlasnika MCI d.o.o. Široki Brijeg. Panel je moderirao novinar Boris Čerkuč. Rasprava je istraživala ključne teme s ciljem pronalaženja rješenja za unaprjeđenje poslovnog okruženja.

Spomenuto društvo gospodarstvenika naglasilo je potrebu za većom fokusiranosti na domaću radnu snagu umjesto ovisnosti o uvoznoj. Istaknuli su da kod nas postoji obilje kvalitetnih i radno sposobnih ljudi, no ključno je pružiti im potrebne uvjete kako bi se osigurala veća primanja i sigurnost na radnom mjestu.

Jedan od ključnih zahtjeva bio je stvaranje boljih uvjeta za radnike, uključujući veće plaće i osiguranje stabilnosti zaposlenja. Gospodarstvenici su prepoznali da je ulaganje u vlastitu radnu snagu od vitalne važnosti za razvoj lokalnog gospodarstva, te da bi podizanje standarda radnika direktno doprinijelo i jačanju ekonomske situacije.

Osim toga, naglašena je potreba za promjenom pristupa obrazovanju mladih. Postoji zahtjev za većim naglaskom na praktičnoj nastavi umjesto isključive teorijske edukacije. Mladi se trebaju pripremiti za stvarne izazove na radnom mjestu, stoga je potrebno osigurati obrazovni sustav koji nudi više prilika za praktično iskustvo i učenje kroz rad.

Ovi zahtjevi ukazuju na važnost ulaganja u ljudske resurse, pružajući poticaje i mogućnosti kako bi se potaknulo domaće stanovništvo na aktivno sudjelovanje u ekonomskom razvoju. Uključivanje veće praktične nastave u obrazovni sustav i pružanje boljih uvjeta rada za radnike mogli bi biti ključni koraci prema ostvarivanju tih ciljeva.

Druga panel rasprava fokusirala se na “Kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja u Županiji Zapadnohercegovačkoj” s uključenim predstavnicima Vlade poput Predraga Čovića, predsjednika Vlade ŽZH, Pomoćnika ministra gospodarstva Petra Piškovića, ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniele Perić, ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislava Pejića te ministra prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimira Širića. Ova rasprava imala je za cilj istražiti načine suradnje Vlade s poduzetnicima radi stvaranja boljih uvjeta za daljnji razvoj gospodarstva.

Ovaj gospodarski forum nije samo pružio platformu za razmjenu iskustava i uspostavu kontakata među poduzetnicima, već je omogućio i izravan dijalog o ključnim pitanjima s kojima se privatni sektor susreće. Poduzetnici su imali priliku istaknuti važne teme i izazove te predložiti moguća rješenja za budući napredak. Sve u svemu, događaj je bio ključan za jačanje suradnje između javnog i privatnog sektora radi unaprjeđenja gospodarskog stanja Županije Zapadnohercegovačke.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk