VIDEO: Što su prešutjeli, tko je kriv za katastrofalno stanje i što je uzrok zapaljenja na Gimnaziji FDM u Širokom Brijegu

PRO Oglas

Tog 22. siječnja 2024. godine, oko 18:30h, odjeknula je vijest kako je došlo do požara unutar zgrade Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole Široki Brijeg. Nikome nije bilo svejedno, niti lako, kada se proširila informacija kroz medije. Brojne širokobriješke “starješine” su ubrzo počele stizati na mjesto “zločina”. Obični građani su strepili jesu li djeca još u školi, što će biti s njihovom i našom Gimnazijom, a “starješine” su strepile jer bi sav njihov nemar i kriminal mogao preko noći izaći na vidjelo!

Požar je izbio u potkrovlju zgrade, a plamen ubrzo zahvatio dio krova, stvarajući crvenu zavjesu dima kao nekada u ono vrijeme naših predaka. Srećom, brza reakcija jedne od čistačica koja je na vrijeme uočila što se događa te alarmirala ostale i omogućila evakuaciju učenika i nastavnika, čime su izbjegnute ljudske žrtve, da ne pišemo dalje…. No, tragovi dima, pepela i urušenog potkrovlja ostavili su pitanje: Kako je došlo do ovoga?

@hotkec

Gašenje požara u gimnaziji fdm u Širokom Brijegu

♬ original sound – hotkec

Županijski tužitelj Županijskog tužiteljstva ŽZH, zajedno s djelatnicima PU Široki Brijeg i inspektorom MUP-a ŽZH za zaštitu od požara i eksplozija, preuzeli su očevid kako bi rasvijetlili misteriju izbijanja požara. Ako će ozbiljno istražiti i shvatiti svoj posao, mogle bi se neke stvari rasvijetliti i doznati kako požar nije samo rezultat trenutačnog incidenta, već je duboko ukorijenjen u prošlosti.

Povratak u prošlost otkrio bi mnoštvo sumnjivih elemenata u samom upravljanju sa školom. Dojučerašnji ravnatelji Miro Bošnjak i Ljerka Naletilić postali bi središnje figure same istrage. Netko od njih dvoje bi morao “propjevati” što se svih godina, pa i desetljeća, radilo po pitanju o sigurnosti učenika, gdje se trošio novac i je li se i kako ulagalo na sanaciju škole.

@hotkec

Gimnazija FDM Široki Brijeg nakon gašenja požara

♬ original sound – hotkec

Navedeni ravnatelji znaju puno toga što se i kako radilo. Znaju puno toga što su godinama zataškavali i sada im se to sve vraća, ali sreća u nesreći je što je ovo bilo samo upozorenje, što je sve moglo biti da je Široki Brijeg “zahvaljujući” nemaru pojedinaca, u ovom slučaju i samog Grada Širokog Brijega moglo dovesti da u plamenu izgubimo ovu Instituciju i našu povijest koja je u svijet poslala najveće veleposlanike i predstavnike. Bilo bi tada kasno za plakati.

Gradonačelnik Miro Kraljević tek sada kada se dogodio incident reagira i govori kako neće biti problema za sanaciju same zgrade. Hallo, di si bio svih godina dok si gledao kako propada Gimnazija? Nemojte gradonačelniče govoriti da niste znali. Svi ste vi sve znali ali uvijek se treba dogoditi neko sra… kako bi se reagiralo. Upozoravani ste svi ali sve je to samo ostavljano po strani i gurano pod tepih kao što se uvijek radi. Izgleda svi bi rađe da ovog trena izbije neki nuklearni rat i da nas sve “izbriše” kako se ne bi zamarali da treba ulagati u novu budućnost koja dolazi, a ne puniti samo vlastite džepove!

Ako će istražitelji ovog slučaja svoj posao pošteno odraditi, a trebala bi, jer to duguju svima nama i našoj djeci, istražiti jesu li ravnatelji poduzeli odgovarajuće korake kako bi osigurali da školski prostori budu sigurni za učenike. Što se novac nije uložio u protupožarni alarm i dodatno, pitanje se postavlja i o aparaturi za zaštitu od požara. Jesu li bili adekvatni, ispravni i redovito provjeravani? Tko je dao dozvolu za sigurnost škole i boravka učenika u njoj? Ovdje se nije radilo o vanjskom, nego unutrašnjem “neprijatelju”!

Dugogodišnje zanemarivanje strukturnih problema školske zgrade postalo je očito. Zgrada koja desetljećima bila izložena vlagi i prokišnjavanjima nedostajala je adekvatna sanacija, a truljenje greda postalo je pogodno tlo za katastrofu poput požara. Propadanje strujne instalacije i nedostatak stručnog održavanja također bi trebali biti pod povećalom istražitelja. Ovu snimku koju ekskluzivno puštamo u javnost dokazuje stručnost pojedinog osoblja i igre sa strujom.

Istraga ne bi smjela zaobići nelegalna priključivanja na gimnaziju te sumnje u financijske malverzacije koje su zahvatile i školski proračun, sredstva koja su trebala biti korištena za obnavljanje školskih resursa, umjesto da završe u privatnom džepu osobe koja upravlja školom.

Ravnatelji su bili svjesni prostora gdje je izbio požar, ali su, zbog pogodovanja učenicima i nezamjeranja, dopuštali pušenje unutar zgrade na tom mjestu.

Snimku koju smo dobili od nekih učenika objavljujemo, ali ostaje nejasno zašto nitko od onih koji su je snimili nije na vrijeme reagirao kako bi spriječio opasnost za svoje kolege i školsko osoblje, smanjio štetu koja je kasnije nastala.

Sjećate li se nedavnog apela preko portala OTPOR.Media upućenog “APEL učenicima Gimnazije i Strukovne u Širokom Brijegu – Dostavite nam anonimno tu snimku!“, dobili smo mnogo informacija, no zbog same istrage ne možemo otkrivati više dok istražitelji ne obave svoj dio posla.

Iz sigurnosnih razloga maloljetne osobe, audio koji nećemo objaviti pokazuje koliko su neki učenici “izvan kontrole”. Na tom audio zapisu on/a psuje i govori kako će “pr… svima mater jer snimku sad svi imaju…. Sutradan odgovor od te osobe nakon što je netko u “grupi” u kojoj se nalazi postavio pitanje je li ona/a zapalio/la. Već zna što će istraga pokazati! No, važno je razumjeti da nisu pojedini učenici sami krivi; sustav je takav da i stariji ljudi na čelnim pozicijama u gradu, županiji i državi djeluju kao “mentori” umjesto da to čine škola, profesori ili čak crkva. Vrijednosti su se drastično promijenile!

Iako bi netko mogao pomisliti ili već smatra da krivimo djecu za ovu situaciju, daleko je od toga. Kroz prethodne informacije već ste mogli saznati da se radi o ozbiljnijem problemu korupcije i nepotizma koji bi mogao isplivati, samo ako tužiteljstvo i policija pošteno obave svoj dio posla, iako se ne sjećamo kada su to posljednji put učinili. No, nadamo se da će u ovom slučaju to učiniti, jer ovo pitanje nije samo individualno, već se tiče svih nas!

Mili Marušić / OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO