VIDEO: Usvojena inicijativa Predraga Kožula o readmisiji migranata

PRO Oglas

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici inicijativu zastupnika HDZ-a Predraga Kožula kojom je pozvano Vijeće ministara da ubrza procese potpisivanja bilateralnih sporazuma o readmisiji.

Njome je upućen prijedlog za poduzimanje svih potrebnih aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Kožul je u izjavi za medije objasnio kako se radi o inicijativi koja je u parlamentarnom smislu vrlo jednostavna, ali konačno potpisivanje sporazuma zahtijevat će diplomatska pregovaranja kako bi se riješilo pitanje migranata iz zemalja iz kojih najviše dolaze u BiH.

Podsjetio je kako je BiH već potpisala takav sporazum s Pakistanom iz kojeg dolazi najveći broj migranata, ali napominje kako, zbog složenosti procedura, sporazum još nije operativan.

“Potrebno je stvoriti pritisak PSBiH na rad oko tih sporazuma kako bi se na svaki mogući način ubrzale te procedure jer je to jedan od ključnih elementa razrješenje migrantske krize u BiH”, smatra Kožul.

Iako samom potpisivanju tih dokumenata prethodi niz aktivnosti, Kožul ističe kako, bez obzira na to, treba izvršiti pritisak da se to ubrza i namjera je, kaže, staviti to u prioritet kao jednu od ključnih tema u aktivnostima i Vijeća ministara BiH i parlamenta.

Fena

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO