VIDEO: Zatvaranje lijesova Benedikta XVI.

PRO Oglas

Vatican Media objavio je 5. siječnja 2023. videozapis zatvaranja triju lijesova u kojima počiva tijelo pape emeritusa Benedikta XVI.

Prema odredbama, tijelo pokojnog pape sahranjuje se u tri lijesa. Prvi je izrađen od čempresovine što zbog dugovječnosti tog drveta simbolizira vječnost. On se polaže u lijes od cinka, kovine otporne na hrđu, koji se zavari. Potom se polaže u kovčeg od orahovoga ili brijestovog drveta, koji se zakuje zlatnim čavlima.

U prvi lijes, uz tijelo Benedikta XVI., odjeveno u liturgijsko ruho, položeni su palij, medalje i novčići iskovani u njegovom pontifikatu i zapis s kratkim životopisom, a preko lica mu je stavljen bijeli veo. Na pokrovu lijesa nalazi se Benediktov papinski grb. Na metalnom lijesu nalazi se križ, latinski natpis Corpus Benedicti XVI (Tijelo Benedikta XVI.) i najvažniji podatci, te grb. Isti elementi su i na zadnjem pokrovu, na najvećem lijesu.

Za počivalište posmrtnih ostataka Pape emritusa odabrana je grobnica u kripti bazilike sv. Petra u kojoj su prije počivala tijela sv. Ivana XXII. i sv. Ivana Pavla II.

Ika.hkm.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO