Zabrinjavajući zdravstveni problemi korisnika e-cigareta

PRO Oglas

U novoj studiji, objavljenoj u Journal of Public Health, gotovo 4 od 5 korisnika e-cigareta izvijestilo je da je doživjelo nepovoljne zdravstvene ishode unutar šest sati od pušenja e-cigareta.

Rezultati izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu utjecaja ovih uređaja na zdravlje.

Prethodne studije povezivale su upotrebu e-cigareta s potencijalnim rizikom od plućnih bolesti, astme, oštećenja krvnih žila i bolesti srca, osobito među onima s postojećim zdravstvenim problemima. Međutim, još uvijek nedostaju jasne informacije o cijelom spektru mogućih štetnih učinaka e-cigareta na zdravlje.

U jednoj studiji napravljenoj u Kaliforniji, ispitan je uzorak od 4.695 sadašnjih i bivših korisnika e-cigareta s prosječnom dobi od 34 godine. Istraživanje je prikupilo podatke o upotrebi e-cigareta, štetnim iskustvima, karakteristikama proizvoda, sociodemografskim čimbenicima i prisutnost medicinskih popratnih bolesti.

Ukupno je 78,9 posto ispitanika izvijestilo da je doživjelo neku vrstu zdravstvene tegobe unutar šest sati od korištenja uređaja za vaping, s glavoboljama, tjeskobom i kašljem kao najčešćim učincima. Otprilike 1 od 8 prijavilo je lupanje srca, dok je 1 od 5 prijavilo znatno veći broj otkucaja srca.

Međutim, zbog prirode studije, ne znamo sa sigurnošću jesu li same e-cigarete uzrokovale te učinke. Autori su rekli da je potrebno više rada na ovom području kako bi se utvrdili mehanizmi koji podupiru ovu povezanost.

N1info.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO