Zašto bacati novac na omekšivač? Napravite svoj, ovo je recept

PRO Oglas

Mirisi, konzervansi i kemikalije u kupovnim omekšivačima mogu izazvati iritaciju kože i respiratorne probleme te možda nisu najbolji izbor za okoliš. Udisanje mirisa može biti problematično, a kemikalije koje se obično nalaze u omekšivačima povezuju se s rakom i mnogim drugim zdravstvenim problemima.

Srećom, postoje prirodne alternative komercijalnim omekšivačima rublja koje će vašu odjeću učiniti lijepom i mekom bez ovih rizika. Ocat i soda bikarbona mogu učiniti čuda na vašem rublju.

Te sastojke vjerojatno već imate pri ruci u svom domu, a rublje će vam učiniti mekima na dodir. Pošto su ocat i soda bikarbona prirodni i ekološki prihvatljivi sastojci, možete biti sigurni da će učiniti više koristi nego štete na vaš okoliš.

Neki preporučuju kombiniranje ova dva sastojka i njihovo istovremeno dodavanje pri pranju rublja, no to nije dobra ideja. Čišćenje mješavinom sode bikarbone i octa ima neke nedostatke.

Ova otopina bi mogla biti donekle učinkovita, ali te dvije kemikalije će se međusobno poništiti zbog svog suprotnog pH faktora. Naime, pH octa je nizak, a pH sode bikarbone visok. Njihova kombinacija će imati minimalna svojstva čišćenja, ali neće učiniti tako dobar posao kao kada iz zasebno koristite.

Bolja opcija je dodati pola šalice sode bikarbone u bubanj perilice te posebno dodati pola šalice bijelog octa u odjeljak za omekšivač. Nakon toga, vaše će rublje biti prirodno mekano.

Budite ne oprezu kad su osjetljive tkanine u pitanju. Nemojte dodavati ove sastojke kada perete vunu, kožu i svilu.

Također, morate imati u vidu da ocat i soda bikarbona mogu uzrokovati blijeđenje i promjenu boje tkanine zbog prekomjerne upotrebe, pa ih nije preporučljivo često koristiti. Uvijek slijedite posebne upute na odjeći ili posteljini prije pranja kako biste bili sigurni da nećete uzrokovati nikakvu štetu.

Osim što kombinaciju sode bikarbone i octa možete koristiti kao omekšivač, možete je koristiti i za prethodnu obradu mrlja i njihovo uklanjanje s tkanina prije pranja. Najbolje je započeti sa sodom bikarbonom i nastaviti s bijelim octom.

Prvo napravite pastu dodavanjem dvije žlice sode bikarbone u jednu žlicu tople vode. Zatim je nanesite na mrlju i pričekajte nekoliko minuta. Mrlja bi trebala nestati.

Ocat je, također, dobra ideja, posebno za teške mrlje. Dodajte jednake količine octa i tople vode u bocu s raspršivačem. Dok pasta od sode bikarbone odstoji na tkanini, poprskajte malu količinu octa na mrlju. Ta mješavina će se zapjeniti i reagirati. Nakon toga koristite četku ili spužvu za ribanje i uklanjanje mrlje te zatim možete pustiti tkaninu da se osuši ili je staviti u perilicu rublja.

Housedigest.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO