Zelenski prvi put objavio koliko je ukrajinskih vojnika ubijeno u ratu

PRO Oglas

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je od početka rata ubijena 31.000 ukrajinskih vojnika. Dodao je da ne želi otkriti broj ranjenih jer bi to pomoglo ruskoj vojsci u daljnjim planovima. Ukrajinski predsjednik također je rekao da su deseci tisuća civila u okupiranim dijelovima zemlje ubijeni.

Ovo je prvi put da je Zelenski objavio konkretan broj ubijenih vojnika. Obično ukrajinski dužnosnici ne objavljuju te brojke. “31.000 ukrajinskih vojnika je ubijena u ovom ratu. Ne 300.000, ne 150.000… Putin laže… Ali svejedno, ovo je veliki gubitak za nas”, rekao je Zelenski.

Bivši ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u lipnju 2022. kako vjeruje da su deseci tisuća Ukrajinaca ubijeni od početka rata. Ali dva mjeseca kasnije Valerij Zalužni, tadašnji šef ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da je ubijeno 9000 vojnika. Krajem 2022. savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je da je od početka rata poginulo 13.000 ukrajinskih vojnika.

Rusija ne objavljuje vojne gubitke, smatrajući ih tajnom.

Zelenski je također rekao da je jedan od razloga zašto dugo očekivana protuofenziva Ukrajine nije započela ranije prošle godine bio nedostatak oružja.

Prošlog je tjedna objavljeno da su se trupe povukle iz ključnog istočnog grada Avdijivke, što je najveća pobjeda Moskve u posljednjih nekoliko mjeseci. Zelenski je i za taj poraz okrivio Zapad, odnosno nedostatak oružja.

Podsjetimo, Zelenski je prije dva dana u intervjuu za kanal Fox News rekao da su ubijeni deseci tisuća vojnika. Razgovarao je s američkim voditeljem Fox Newsa Bretom Bayerom na jednoj od lokacija u blizini prve linije bojišnice u Harkivu.

Odgovarajući na pitanje zašto su smijenjeni vrhovni zapovjednik vojske Valerij Zalužni i ostalo vodstvo ukrajinskih oružanih snaga, Zelenski je rekao da se radi o “resetiranju”, restrukturiranju i promjeni upravljanja vojnim zapovjedništvom. “Moramo biti brži. To znači rješavanje sve birokracije koju imamo. Inače nećemo imati nikakve šanse”, rekao je za Fox News.

Zelenski je naglasio: “Moramo biti pametni, tehnološki opremljeniji i, naravno, brzi. Vrijeme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, to su ljudi, životi ljudi.”

Zelenskog su također pitali u vezi s dodjeljivanjem titule Heroja Ukrajine Valeriju Zalužnom i je li to značilo generalovu stalnu potporu predsjednikovoj politici ili potencijalno skretanje prema opoziciji. Predsjednik je odgovorio da je to izbor samog Zalužnog. “Branio je naš narod, našu zemlju. Zato sam mu dodijelio titulu Heroja Ukrajine. Jako sam mu zahvalan”, rekao je Zelenski.

Novinar Fox Newsa je ukrajinskog čelnika pitao zna li koliki su gubici Ukrajine u ovom ratu. “Znamo da je ubijeno nekoliko desetaka tisuća ljudi. Deseci tisuća djece su također deportirani, znamo za to”, rekao je Zelenski.

“Omjer je jedan prema pet. Na jednog ubijenog ukrajinskog vojnika dolazi pet ubijenih ruskih vojnika”, dodao je. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci u ukrajinskim medijima redovno su se pojavljivale glasine o sukobu između Zalužnog i Zelenskog i predsjednikovim namjerama da smijeni vrhovnog zapovjednika.

Zelenski je 8. veljače najavio smjenu vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine. U objavi na društvenim mrežama je naveo da se sastao sa Zalužnim i izrazio mu zahvalnost za dvije godine obrane Ukrajine. Razgovaralo se o potrebnoj obnovi Oružanih snaga i raspravljalo o potencijalnim kandidatima za ulazak u obnovljeno vodstvo Oružanih snaga.

Zelenski je zamolio Zalužnog da ostane dio tima, ali ovaj je to navodno odbio. Nakon što je potvrdio da je smijenjen, Zalužni je objavio: “Zadaci 2022. razlikuju se od onih 2024. Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novoj stvarnosti kako bismo zajedno pobijedili.”

Zalužnog je zamijenio Oleksandr Sirski, koji je zapovijedao ukrajinskim snagama koje su uspješno obranile Kijev i Harkiv.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO