Znanstvenici otkrili divovsku “strukturu” ispod površine Mjeseca

PRO Oglas

Mjesec je tisućljećima bio predmet strahopoštovanja i fascinacije, sa svojim moćima mijenjanja oblika i zagonetnom tamnom stranom. I premda je to jedino nebesko tijelo na kojim je čovjek hodao, pred nama su još veliki koraci u razumijevanju njegovog potencijala i otkrivanju njegovih tajni. Međutim, znanstvenici su otkrili jednu skrivenu značajku Mjeseca i ona je vrlo zanimljiva.

Naime, zakopana ispod bazena Južnog pola Aitken, jednog od najvećih sačuvanih kratera u Sunčevom sustavu, struktura je teška najmanje 2,18 milijardi kilograma i meri više od 300 km u dubinu i 2000 km u dužinu.

Istraživači iz SAD-a pretpostavili su da bi “anomalija” mogla biti napravljena od metala iz jezgre asteroida ili oksida iz kristalizacije oceana magme. “Jedno od objašnjenja ove dodatne mase je da je metal iz asteroida koji je formirao ovaj krater još uvijek ugrađen u Mjesečev plašt”, rekao je glavni autor Peter B. James sa Sveučilišta Baylor u Houstonu za IFLScience.

Golema struktura

Ilustrirajući koliko je ova stvar gigantska, nastavio je: “Zamislite da uzmete hrpu metala pet puta veću od Velikog otoka na Havajima i zakopate je pod zemlju. Otprilike to je neočekivana masa koju smo otkrili.”

Do revolucionarnog otkrića došlo se zahvaljujući NASA-inoj misiji Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL), koja mjeri promjene u Mjesečevu gravitacijskom polju. Podaci prikupljeni GRAIL-om mogu se zatim koristiti za proučavanje unutarnjeg sastava našeg suputnika s kraterima.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO