Znanstvenici otkrili nevjerojatan detalj o omiljenom piću

PRO Oglas

Kava je za mnoge ljude diljem svijeta dio svakodnevice, bez koje ne mogu zamisliti svoj dan. Ona je dobra i za druženje s prijateljima, poboljšava fokus i ispunjava sve konzumente.

Neka istraživanja su dokazala da nas čak i miris kave može razbuditi, a nove studije pokazuju da bi s malo mlijeka s proteinom u kavi mogli dodatno ojačati koristi za zdravlje. To je nešto drugačije od uvjerenog mišljenja da mlijeko nije zdravo.

Nevjerojatno otkriće

Naime, istraživači sa sveučilišta u Kopenhagenu su se bavili promatranjem ponašanja antioksidansa u prisustvu aminokiselina, sastavnim elementima proteina. Došli su do otkrića da kombinacija polifenola i aminokiselina donosi dvostruko veći učinak u borbi protiv staničnih upala u usporedbi sa samim polifenolima.

Polifenole možemo pronaći u kavi, čaju, voću i povrću, crvenom vinu i pivi. Vjeruju da mogu prevenirati ili usporiti oksidaciju zdravih kemikalija i zaštititi naše tijelo od bolesti. Ipak, ako se pravilno ne kontroliraju mogu izazvati dijabetes tipa II, Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest.

“Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također odvija u nekim napitcima koje smo proučavali. Reakcija se zapravo događa toliko brzo da ju je teško izbjeći u svim namirnicama koje smo dosad proučavali”, kaže Marianne Nissen Lund, znanstvenica i koautorica studije.

Potrebno je još istraživanja

“Zanimljivo je što smo sada vidjeli protuupalni efekt u staničnim eksperimentima. Naravno sada još više želimo shvatiti kakve su opće koristi za zdravlje. Sljedeći korak bit će proučavanje ovog efekta u životinja”, veli pak imunolog i autor Andrew Williams.

Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi znanstvenici shvatili što točno ovi rezultati znače za zdravlje u praksi.

“Naši rezultati mogu se koristiti kao važna referentna točka za daljnja istraživanja kojima se želi otkriti kako regulirati razne metaboličke, neurološke ili imunološke bolesti”, zaključuju.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO