Znanstvenici otkrili nevjerojatan detalj o omiljenom piću

PRO Oglas

Kava je za mnoge ljude diljem svijeta dio svakodnevice, bez koje ne mogu zamisliti svoj dan. Ona je dobra i za druženje s prijateljima, poboljšava fokus i ispunjava sve konzumente.

Neka istraživanja su dokazala da nas čak i miris kave može razbuditi, a nove studije pokazuju da bi s malo mlijeka s proteinom u kavi mogli dodatno ojačati koristi za zdravlje. To je nešto drugačije od uvjerenog mišljenja da mlijeko nije zdravo.

Nevjerojatno otkriće

Naime, istraživači sa sveučilišta u Kopenhagenu su se bavili promatranjem ponašanja antioksidansa u prisustvu aminokiselina, sastavnim elementima proteina. Došli su do otkrića da kombinacija polifenola i aminokiselina donosi dvostruko veći učinak u borbi protiv staničnih upala u usporedbi sa samim polifenolima.

Polifenole možemo pronaći u kavi, čaju, voću i povrću, crvenom vinu i pivi. Vjeruju da mogu prevenirati ili usporiti oksidaciju zdravih kemikalija i zaštititi naše tijelo od bolesti. Ipak, ako se pravilno ne kontroliraju mogu izazvati dijabetes tipa II, Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest.

“Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također odvija u nekim napitcima koje smo proučavali. Reakcija se zapravo događa toliko brzo da ju je teško izbjeći u svim namirnicama koje smo dosad proučavali”, kaže Marianne Nissen Lund, znanstvenica i koautorica studije.

Potrebno je još istraživanja

“Zanimljivo je što smo sada vidjeli protuupalni efekt u staničnim eksperimentima. Naravno sada još više želimo shvatiti kakve su opće koristi za zdravlje. Sljedeći korak bit će proučavanje ovog efekta u životinja”, veli pak imunolog i autor Andrew Williams.

Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi znanstvenici shvatili što točno ovi rezultati znače za zdravlje u praksi.

“Naši rezultati mogu se koristiti kao važna referentna točka za daljnja istraživanja kojima se želi otkriti kako regulirati razne metaboličke, neurološke ili imunološke bolesti”, zaključuju.

Klik.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO