Župa Grude jedina ima pozitivan prirodni prirast, na razini općine povećao se broj krštenja

PRO Oglas

Portal Grude.com objavio je podatke za općinu Grude, o broju krštenih i broju preminulih u 2022. godini.

U općini Grude je sedam župa: Grude (fra Stanko Pavlović), Gorica Sovići (fra Marin Karačić), Drinovci (fra Josip Mioč), Ledinac (don Ivan Kordić), Ružići (fra Tomislav Jelić), Tihaljina (fra Ljubo Kurtović), Raskrižje (don Josip Radoš).

Jedina župa koja bilježi pozitivan prirodni prirast je župa Grude. Fra Stanko Pavlović je u 2022. krstio 66 djece, a ukopa je bilo 36. Jedan od najvećih radnika među svećenicima može biti zadovoljan rastom svoje župe.

Po broju krštenja iza Gruda je župa Gorica Sovići. U njoj je prošle godine 45 djece kršteno. Nažalost, bilo je i najviše sprovoda, 68. Od 45 krštenih, 35 djece ostaje živjeti u župi, a od 68 preminulih, 22 nije živjelo u župi, u kojoj je od prošle godine služba župnika povjerena fra Marinu Karačiću.

U Drinovcima u kojima je fra Josip Mioč napravio veliki graditeljski posao otkad je preuzeo župu, demografska slika nije najbolja. Kršteno je 21 dijete, a bilo je 56 sprovoda. Iako je od te brojke 16 vjernika živjelo izvan Drinovaca, statistika jedne od najvećih mjesnih zajednica mora se poboljšati jer je minus postao kontinuitet.

Na Ledincu kod don Ivana Kordića kršteno je 15 djece, te su obavljena 32 sprovoda.

Iz župe Ružići dobili smo podatak da je bilo 22 krštenih, a 35 sprovoda.

U Tihaljini gdje je od prošle godine župnik fra Ljubo Kurtović kršteno je 24 djece, a bilo je i 30 sprovoda.

Župa Raskrižje don Josipa Radoša je na pozitivnoj nuli. Krštenih je 6, a preminulih isto toliko.

Nažalost, kako jedna last ne čini proljeće, tako i jedna župa nije dovoljna za pozitivan prirodni prirast jedne lokalne zajednice.

Općina Grude bilježi pad od 64 stanovnika. Ukupno je 199 djece kršteno, a preminulih je 263.

Međutim, u odnosu na 2021. godinu, u 2022. je krštene djece za 34 više.

Grude.com

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO