Županijska inspekcija “banula” u Borak, ali kasna prijava spriječila otkrivanje počinitelja ekološkog incidenta!

PRO Oglas

Dana 11. srpnja 2021. godine, portal OTPOR.Media informirao je javnost o ekološkom incidentu koji se zbio proteklog tjedna u blizini izvora Borak u Širokom Brijegu. Kao mogući zagađivač naveden je poslovni objekt u sklopu kanjona Borak, “Restoran Borak”.

Svemu tome je prethodio uznemirujućih 10-ak sekundi video priloga kojeg su nam ustupili članovi DSR Borak gdje su zabilježili djelovanje nepoznate supstance koja se izljeva iz betonske cijevi u rijeku Lišticu, i pri tome stvara široku bijelu mrlju, dok jedan dio pjenušavosti se zadržava uz obalni dio rijeke, a što se jasno da naslutiti kako se ne radi o nikakvoj prirodnoj pojavi, nego o ispuštanju kanalizacije ili kemijskih preparata u samu rijeku i pri tome čineći veliku štetu, ne samo rijeci i ekosustavu, nego i još ono malo ribe što, ili ako se u njoj nalazi!

Welcome to Široki Brijeg, gdje i nekoliko metara od izvora Borak otpadne vode teku!

Imajući u vidu provjerene informacije kako je Služba za inspekcijske poslove Grada Širokog Brijega sutradan (12. srpnja), navedene dokazne materijale iz tog članka, a koji su i njima također dostavljeni, proslijedili Upravi za inspekcijske poslove ŽZH jer su oni zaduženi za ovaj dio područja, kontaktirali smo navedenu instituciju kako bi nam kazali što su učinili po tom pitanju prijave.

“Odmah po zaprimanju prijave i dokumentacije o predmetnom slučaju izvršena je dodjela ovlaštenja županijskom građevinskom inspektoru i županijskom rudarskom inspektoru za obavljanje inspekcijskog nadzora iz oblasti vodoprivrede, jer je, nažalost, mjesto županijskog vodoprivrednog inspektora upražnjeno već dulje vrijeme” – govori nam Nikica Tomas, ravnatelj Uprava za inspekcijske poslove ŽZH.

Zanimljivo, “ležimo na prirodnom bogatstvu” a Županija Zapadnohercegovačke nema županijskog vodoprivrednog inspektora što je definitivno velika sramota za vlast u ŽZH, što nam pada prvo na pamet, ali pitamo ga što su ustanovili inspekcijskim nadzorom.

“Inspekcijskim nadzorom nisu ustanovljena ni zagađenja ni propusti učinjeni od stanje subjekta nadzora. Naime, organoleptičkim pregledom nije uočena nikakva promjena svojstava vode koja bi dovela do uzimanja uzoraka, a subjekt nadzora je osigurao i propisane septičke jame kao i separator masti i ulja” – odgovara nam ravnatelj Tomas.

Istina, nije zanijekao kako je postojala mogućnost nekog zagađenja, a što se jasno moglo vidjeti u priloženim fotografijama i video materijalu. I s obzirom na to kako je prošlo nekoliko dana i nije se dovoljno brzo reagiralo prema njima, ovom prilikom je pozvao sve da prijave uočene nepravilnosti što je prije moguće kako bi reagirali na vrijeme. Naravno, ako je u njihovoj nadležnosti!

“Moramo naglasiti da je u ovakvim slučajevima od izuzetnog značaja pravodobno reagiranje i izlazak na teren, te i ovim putem molimo građane da nam, odmah po uočavanju bilo kakvih nepravilnosti i incidenata koji su u nadležnosti naše Uprave, to i prijave. Onečišćenja prirode i ekološki incidenti su prekršaji takve naravi da prijave takvih događanja ne trebaju imati nikakav formalni oblik, dovoljan je tek obični telefonski poziv u kojem će se navesti lokacija. U izradi je nova web stranica koja će uskoro biti u funkciji, i preko koje ćemo olakšati našim sugrađanima lakši pristup i bolju informiranost” – pojašnjava ravnatelj UIP ŽZH Nikica Tomas i poziva sugrađane da reagiraju na vrijeme, jer jedino tako se mogu spriječiti prikrivanja dokaza!

Kako nam je kazao za kraj – “Do sada nismo imali slične prijave ove problematike vezane za dio toka rijeke Lištice u kojem se nalazi ugostiteljski objekt “Borak”. Koristim priliku da se unaprijed zahvalim našim građanima na suradnji, ali i vama kao mediju koji aktualizacijom pitanja iz ove tematike zasigurno potiče ne samo građane na reagiranje, već i nas – na još efikasniji i efektivniji rad” – zaključuje razgovor Nikica Tomas, ravnatelj Uprava za inspekcijske poslove ŽZH.

Također, ovom prilikom ispred portala OTPOR.Media pozovemo sve da reagiraju na vrijeme na ekološke incidente. Službe koje su plaćene Vašim novcem, postoje da svoj dio posla rade. Nevezano radi li se o inspekciji, policiji ili nekom trećem, njihovo je da rade u interesu sigurnosti svojih sugrađana i svoga mjesta!

Mili Marušić / OTPOR.Media

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas