2. studenoga 1942. počelo prikupljanje podataka o stradanjima hercegovačkih franjevaca i vjernika

PRO Oglas

Dr. fra Krešimir Pandžić, provincijal, 2. studenoga 1942. naložio je hercegovačkim franjevcima da redovito bilježe i sabiru sve podatke o stradanjima hercegovačkih franjevaca i vjernika. Oni su to revno činili, pa su između ostaloga zabilježili i njegovo pogubljenje 6. veljače 1945. u Mostarskom Gracu.

Unatoč komunističkoj strahovladi nastavljeno je istraživanje pogubljenja 66 hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata. Novi zamah svemu dan je 4. studenoga 2004. kada na poticaj provincijala fra Slavka Solde Uprava Provincije ustanovljuje Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika.

Daljnjim naporima u srpnju 2006. odobrene su pripreme za pokretanje postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” te imenovan postulator, a u rujnu 2007. imenovan je vicepostulator. Iako su franjevci i puk Široki Brijeg od početka držali središnjim žrtvoslovnim mjestom Hercegovačke franjevačke provincije, ipak je on time službeno proglašen 2005. kad je 7. veljače obilježavana obljetnica pogubljenja franjevaca.

Prva javna sv. misa na taj dan inače je, po trenutnim saznanjima, slavljena 7. veljače 1962. Fra Blago Karačić je misio, đakon je bio fra Zlatko Sivrić, subđakon fra Kamilo Milas. Fra Blago je zaplakao, a onda i čitava crkva. To je pomoglo da fra Blago doskora završi u tamnici.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO