Srijeda, 25 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Političari BiH nemaju pojma koliko uopće imamo stanovnika, pa se slučajno razotkrili i kako je četvrtina građana siromašno

Podaci o siromaštvu u Bosni i Hercegovini kriju se kao vrag od tamjana. Naravno, međunarodne organizacije rade određena istraživanja pa se ona kreći između 15 i 20 posto onih koji su ispod granice siromaštva, prema podacima Eurostata BiH ima tek 35 posto prosjeka kupovne moći Europske unije.

Međutim, u ovoj farsi u državi ne zna se niti izbliza koliko imamo stanovnika, a kamoli što drugo. Ipak, čak i bh. političke (kvazi)elite sve više i više priznaju da u državi nema više od 2,2 milijuna ljudi, što vjerojatno odgovara istini.

A raznoraznim programima pomoći, što od strane države, što od strane EU, može se zaključiti kako je svaki četvrti žitelj ove države siromašan.

Prvi primjer tome jesu pomoći koje su svojevremeno u Republici Srpskoj i Federaciji dijelile po 100 maraka, a kojima je bilo obuhvaćeno čak oko 530 tisuća žitelja. Ukoliko nam sama država priznaje da postoji oko 530 tisuća ljudi koji su u tolikoj potrebi da im se mora isplatiti pomoć od po 100 maraka, onda se prostom matematikom doći do toga da nam je svaki četvrti stanovnik ispod granice siromaštva.

Ovih dana ide i drugi primjer kada je država nenamjerno priznala kako nam je svaki četvrti ili pet stanovnik siromašan. Naime, EU je osigurala 50 milijuna eura za oko 190 tisuća ugroženih domaćinstava. Popis iz 2013. godine pokazao je kako je u našoj državi bilo 1.155.552 domaćinstva s prosječnim brojem članova 3,04.

Nije nikakva tajna kako je i taj popis bio prenapuhan i kako se nije odražavao pravo stanje na terenu. Ukoliko znamo da danas imamo, a i to u najboljem slučaju, spomenutih oko 2,2 milijuna ljudi, opet prostom matematikom dođemo do toga kako nam je 2023. svako četvrto domaćinstvo u stanju socijalne potrebe.

Ono što je u ovom kontekstu važno kazati jeste kako Agencija za statistiku BiH osam godina nije izračunavala stupanj siromaštva, iako je obavezna da to radi svake dvije godine. I posljednji put, kada su to radili, a bilo je to 2015. godine, koristili su krivu metodologiju da bi prikrili stvarno stanje – tada smo dobili podatke relativnog siromaštva prema kojima se ispostavilo da je 16,9 posto stanovnika u BiH bilo ispod granice siromaštva, dok je u EU, po toj računici bilo 24 posto siromašnih. Dakle, prema našim statističarima bh. žitelji su u mnogo boljem stanju nego žitelji država EU, a onaj tko ima iole zdravog razuma zna kako se radi o brutalnoj obmani.

Dragan Bradvica / Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.