Alergija – kako je spriječiti i liječiti?

PRO Oglas

Stiže proljeće. Iako je nekima proljeće obožavano godišnje doba, drugi ga se užasavaju zbog alergija i svih onih simptoma koje im kvare uživanje u toplom vremenu i boravku na otvorenom.

Uzroci alergija

Do očnih alergija dolazi kada imunološki sustav postane osjetljiv i pretjerano reagira na nešto u svakodnevnom okruženju, a što kod većine ljudi ne izaziva nikakvu reakciju.

Stvari na koje imunološki sustav reagira i uzrokuje alergiju nazivamo alergenima. Alergija tj. alergijska reakcija nastane kada alergen dođe u kontakt s protutijelima, povezanim s bijelim krvnim stanicama odnosno mastocitima. Mastociti otpuštaju histamine i medijatore upala koje uzrokuju proširenje sitnih krvnih žilica u oku, svrbež, crvenilo, suzenje i iscjedak.

Simptomi očnih alergija ponekad su vrlo slični simptomima drugih očnih bolesti. Zato je jako važno prilikom pojave dugotrajnog crvenila, svrbeža, vodenog iscjetka, a osobito ako neki od navedenih simptoma narušavaju vidno polje, posjetiti oftalmologa specijalista kako bi se uspostavila odgovarajuća terapija.

Alergijski konjuktivitis, najčešći je oblik očne alergije, i dijagnosticira se pregledom na biomikroskopu uzimajući u obzir obiteljsku povijest bolesti. Prilikom pregleda na biomikroskopu potrebno je obratiti pažnju na simptome poput natečenih krvnih žilica na površini oka.

Najčešći simptomi očnih alergija su:

Crvenilo oka – varijabilno crvenilo oka koje ovisi o vjetru, suhom oku ili ventilaciji može biti simptom konjunktivitisa ili upale spojnice oka, jedne od najčešće bolesti oka koja se javlja u različitim oblicima.

Crvenilo kože vjeđa – ponekad se može javiti zajedno sa sitnim perutanjem kože oko očiju

Iscjedak iz oka – postoje različite vrste iscjedaka iz oka. Gnojni iscjedak najvjerojatnije ukazuje na bakterijsku infekciju, sluzavi na alergijsku infekciju, dok vodeni iscjedak se najčešće odnosi na akutnu virusnu infekciju.

Otekline vjeđa – natečenost gornje vjeđe

Edem spojnice oka – prozirna oteklina spojnice oka ili konjunktive koja u većini slučajeva upućuje na alergijsku upalu.

Prilikom tretmana očnih alergija najvažnije je izbjegavati alergene.

Najčešći alergeni su:

pelud,

– plijesan,


– prašina,


– životinjska dlaka.

Kada ove simptome prate i ovi:

kihanje,

– začepljen nos,


– curenje i crvenilo nosa,


Gotovo je sigurno da se radi o peludnoj hunjavici (alergijski rinitis).

Kako se maksimalno zaštititi od alergija:

– povećajte unos C vitamina,

– izbjegavajte biti na otvorenom ujutro
– tada je koncentracija peludi vrlo visoka,

često mijenjajte posteljinu, često usisavajte i uklanjajte prašinu,

– često perite lice i ruke,


– zatvarajte prozore u sezoni cvjetanja.

Treba izbjegavati trljanje očiju jer to dodatno pogoršava simptome. Svakako se preporučaju posjeti oftalmologu kako bi se utvrdilo radi li se o alergiji ili nekoj drugoj upali.

Iako se alergija ne može potpuno izliječiti, možete se dobro pripremiti – savjetujte se sa svojim liječnikom i uzimajte lijekove na vrijeme, kako biste smanjili simptome alergije.

Dioptrija.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO