Amerikanci u tajnosti Ukrajini dostavili najmoćnije oružje do sada, Rusi su odmah osjetili njegovu razornu silu

PRO Oglas

Ukrajina je po prvi put počela koristiti balističke projektile dužeg dometa koje su tajno osigurale Sjedinjene Države, bombardirajući ruski vojni aerodrom na Krimu prošlog tjedna i ruske snage u drugom okupiranom području tijekom noći, rekli su američki dužnosnici u srijedu.

Novi projektili ATACMS daju Ukrajini gotovo dvostruko veću udaljenost udara – do 300 kilometara – nego što je imala s verzijom oružja srednjeg dometa koju je dobila od SAD-a prošlog listopada. Jedan od dužnosnika rekao je da SAD osigurava više ovih projektila u novom paketu vojne pomoći koji je u srijedu potpisao predsjednik Joe Biden.

Biden je odobrio isporuku vojnog taktičkog raketnog sustava dometa ATACMS početkom ožujka, a SAD je uključio “značajan” broj njih u paket pomoći od 300 milijuna dolara koji je tada najavljen, rekao je jedan dužnosnik AP-u.

Dvojica američkih dužnosnika, koji su pod uvjetom anonimnosti razgovarali o isporuci prije nego što ona postane javna, nisu željeli navesti točan broj projektila dostavljenih prošlog mjeseca ili u najnovijem paketu pomoći, koji ukupno iznosi oko milijardu dolara.

Ukrajina je bila prisiljena ograničiti svoje oružje i suočava se sa sve većim ruskim napadima. Kijev je molio za sustav dužeg dometa jer projektili pružaju kritičnu sposobnost da pogode ruske ciljeve koji su udaljeniji, omogućujući ukrajinskim snagama da budu sigurno izvan dometa.

Informacije o isporuci bile su toliko prešućene da su zastupnici i drugi posljednjih dana zahtijevali da SAD pošalje oružje – ne znajući da je već u Ukrajini.

Mjesecima su se SAD opirale slanju projektila većeg dometa Ukrajini iz zabrinutosti da bi ih Kijev mogao iskoristiti za udar duboko u ruski teritorij, razbjesnivši Moskvu i eskalirajući sukob. To je bio ključni razlog zašto su im Sjedinjene Države poslale verziju manjeg dometa od oko 160 kilometara u listopadu.

Visoki američki vojni dužnosnik rekao je u srijedu da su Bijela kuća i vojni planeri pažljivo razmotrili rizike pružanja ovog oružja Ukrajini i zaključili da je pravo vrijeme da se to pruži sada.

Admiral Christopher Grady, potpredsjednik Združenog stožera, rekao je za Associated Press u intervjuu da će oružje dužeg dometa pomoći Ukrajini da ukloni ruske logističke čvorove i koncentracije trupa koje nisu na prvim crtama. Odbio je identificirati koje je konkretno oružje isporučeno, ali je rekao da će biti “vrlo razorno ako se pravilno koristi, a uvjeren sam da hoće”.

Kao i mnogi drugi sofisticirani sustavi oružja isporučeni Ukrajini, administracija je odvagala bi li njihova uporaba riskirala daljnju eskalaciju sukoba.

“Mislim da je pravo vrijeme i da je šef (Biden) donio odluku da je pravo vrijeme da ih pruži na temelju toga gdje se borba trenutno odvija”, rekao je Grady u srijedu. “Mislim da je to bila vrlo dobro promišljena odluka i stvarno smo je istjerali – ali opet, kad god uvedete novi sustav, bilo kakvu promjenu – na bojno polje, morate razmisliti o eskalirajućoj prirodi toga.”

Ukrajinski dužnosnici nisu javno priznali primitak ili korištenje ATACMS-a većeg dometa. Ali u zahvali Kongresu na donošenju novog zakona o pomoći u utorak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na društvenoj platformi X istaknuo da su “ukrajinske dugometne sposobnosti, topništvo i protuzračna obrana iznimno važni alati za brzu obnovu pravednog mira”.

Jedan od američkih dužnosnika rekao je da je Bidenova administracija prošle godine upozorila Rusiju da će, ako Moskva nabavi i upotrijebi balističke projektile dužeg dometa u Ukrajini, Washington pružiti istu sposobnost Kijevu.

Rusija je dio tog oružja dobila od Sjeverne Koreje i koristila ga je na bojnom polju u Ukrajini, rekao je dužnosnik, što je natjeralo Bidenovu administraciju da da zeleno svjetlo za nove rakete.

SAD je odbio potvrditi da su nove ATACMS rakete dometa dane Ukrajini sve dok nisu stvarno upotrijebljene na bojnom polju, a kijevski čelnici odobrili javno objavljivanje. Jedan je dužnosnik rekao da je oružje korišteno prošlog tjedna za napad na aerodrom u Džankoju (kada su uništene komponente sustava S-400), gradu na Krimu, poluotoku koji je Rusija oduzela Ukrajini 2014. Ponovno je korišteno tijekom noći istočno od okupiranog grada Berdjanska.

Videosnimke na društvenim mrežama prošlog tjedna pokazale su eksplozije na vojnom aerodromu, ali dužnosnici u to vrijeme nisu htjeli potvrditi da je riječ o ATACMS-u.

Ukrajina je prvi put upotrijebila oružje uslijed političkog zastoja u Kongresu koji je mjesecima odgađao odobrenje stranog paketa pomoći od 95 milijardi dolara, uključujući financiranje za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike. Suočena s akutnim nedostatkom topništva i sustava protuzračne obrane, Ukrajina je ograničila svoje streljivo jer je američko financiranje odgođeno.

S ratom koji je sada u svojoj trećoj godini, Rusija je iskoristila kašnjenje u američkim isporukama oružja i vlastitu prednost u vatrenoj moći i ljudstvu kako bi pojačala napade diljem istočne Ukrajine. Sve više koristi satelitski navođene leteće bombe — ispuštane iz zrakoplova sa sigurne udaljenosti — kako bi tukla ukrajinske snage koje su opterećene nedostatkom vojnika i streljiva.

Projektili ATACMS isporučeni prošle godine, i neki od onih dužeg dometa poslanih nedavno, nose kasetnu municiju koja se otvara u zraku prilikom ispaljivanja, ispuštajući stotine bombica umjesto jedne bojeve glave. Ostali nedavno poslani imaju jednu bojevu glavu.

Jedan od ključnih čimbenika u ožujskoj odluci o slanju oružja bila je sposobnost američke vojske da započne zamjenu starijeg ATACMS-a. Vojska sada kupuje Precision Strike Missile, tako da je ugodnije uzeti ATACMS s polica i isporučiti ga Ukrajini, rekao je dužnosnik za AP.

Jutarnji.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO