Android uskoro donosi “zdravlje baterije”

PRO Oglas

Proizvođači Android pametnih telefona unaprijedili su svoje politike ažuriranja softvera kako bi podržavali telefone na dulje vremensko razdoblje.

Time se omogućava korisnicima da zadrže svoje uređaje duže prije nego što se odluče nadograditi na nove modele, s obzirom na to da ažuriranja donose nove značajke.

Međutim, unatoč ovim poboljšanjima, jedan od ključnih hardverskih dijelova telefona koji stari jest baterija, a provjera njezinog stanja nije uvijek jednostavna, posebice na Android platformi.

Google je, kako bi olakšao korisnicima praćenje stanja baterije, implementirao određene promjene u Android sustav s ciljem transparentnijeg prikazivanja informacija.

S Androidom 14, Google je razvio okvir za dugoročno praćenje statistika baterije, uključujući cikluse punjenja i datume proizvodnje baterije. Kroz ažuriranje Pixel Feature Drop, objavljeno u prosincu 2023., dodana je nova stranica “Informacije o bateriji” dostupna na Pixel pametnim telefonima s Androidom 14.

Pristup stranici moguć je izbornikom “Postavke” pod “O telefonu” i “Informacije o bateriji”. Kako izvještavaju Android Authority i Mishaal Rahman, stranica prikazuje datum proizvodnje i broj ciklusa punjenja baterije. Informacije su dostupne zahvaljujući API-jima uvedenim s Androidom 14.

Iako postotak zdravlja baterije nije prikazan na ovoj stranici, Google je predstavio tu značajku s Androidom 14 QPR2 Beta 2 ažuriranjem, dostupnim za Pixel pametne telefone i tablete.

Pod “Postavke”, zatim “Baterija” i “Stanje baterije”, korisnici mogu vidjeti procijenjeni postotak zdravlja baterije, što predstavlja trenutni kapacitet u odnosu na izvorni puni kapacitet punjenja.

Na primjer, ako je nazivni kapacitet baterije 5000 mAh, a trenutni kapacitet ocijenjen je na 90%, tada se može napuniti do 4500 mAh.

Nova stranica trenutno ne prikazuje stvarni kapacitet punjenja, ali Google testira mogućnost uvođenja te informacije s Androidom 15 ažuriranjem.

Također, Samsung bi mogao implementirati slične informacije na svoje Galaxy uređaje putem nadogradnje One UI 7.0 temeljene na Androidu 15.

Unutar relevantnog koda otkriveno je da će stranica prikazivati “procijenjeni postotak napunjenosti baterije u usporedbi s onim kad je bila nova”, a proces rekalibracije može trajati nekoliko tjedana. Postavke će korisnicima pružiti obavijesti o kalibraciji baterije ili potrebi zamjene.

Google planira proširiti informacije o bateriji za Android, uključujući serijski broj i status dijela, s tri moguće vrijednosti: Original, Replaced i Unsupported.

Original označava bateriju s kojom je uređaj izvorno isporučen, Replaced ukazuje na zamjenu izvorne baterije novijom, dok Unsupported znači da telefon ne može razlikovati originalnu od zamijenjene baterije.

Neki od ovih novih značajki mogli bi biti integrirani u Android 15, koji će biti najavljen iduće godine.

Preporucamo.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk