“BELOSVETSKI PSI SAMO REŽE” – Za Dodikovih 26 godina u politici kroz BiH prošlo devet američkih ambasadora

PRO Oglas

Dvadeset i šest godina Milorad Dodik traje u političkom životu Bosne i Hercegovine. Sa prekidom u periodu od 2001. do 2006. godine kada je bio opozicija, na vlasti je i na entitetskom i na državnom nivou. Za to vrijeme u našoj zemlji na funkciji američkog ambasadora promijenilo se devet diplomata.

U noći 18. na 19. siječanj 1998. godine zasjedala je Narodna skupština RS-a u Bijeljini, kada je uz pomoć američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Richarda Kauzlaricha, sa samo dva skupštinska zastupnika njegove stranke došao na vlast. Imenovan je za premijera RS-a.

Kauzlarich je u to vrijeme provodio politiku američke administracije, oličene u ličnosti državne tajnice Madeleine Albright koja je bila pokrovitelj Dodikovog dolaska na vlast, nazvavši ga “daškom sviježag zraka na Balkanu”. On je u to vrijeme zagovarao ulazak BiH u NATO, priznavao genocid u Srebrenici i oštro osuđivao glorifikaciju ratnih zločinaca.

Kauzlarich je bio prvi u nizu američkih ambasadora u našoj zemlji koje je Dodik ispratio. Njegova taktika vladanja mijenjala se u proteklih 26 godina, od “daška svježeg zraka na Balkanu” do Putinovog čovjeka. Ali njegova strategija niti jednog milimetra se nije promijenila.

Podsjećamo, koliko se američkih ambasadora promijenilo dok je Dodik na vlasti.

Nakon Kauzlaricha, u BiH dolazi Tomas Miller. Na ovoj funkciji je bio od 1999. do 2001. godine. I u to vrijeme Dodik je bio na vlasti. I kooperativan.

Tijekom ambasadorskog mandata Clifforda Bonda koji je zamijenio Millera, u periodu od 2001. do 2004. Dodik je otišao u opoziciju.

Od 2004. godine ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini bio je Douglas McElhaney. I u to vrijeme Dodik nije bio na vlasti.

Nakon propasti Travanjskog paketa (reforma Ustava) 2006. godine koji je McElhaney pokušavao svim silama da bude usvojen, ovaj američki diplomat odlazi iz naše zemlje, a umjesto njega 2007. dolazi Charles English.

Upravo te 2006. godine lider SNSD-a ponovo se vraća na vlast i ponovo je entitetski premijer. U to vrijeme kreću prve iskre između Dodika, “američkog miljenika”, i ambasadora McElhaneyja, te postaju sve jače sa dolaskom Englisha.

-Ovdje ne stanuje grupa poslušnika i klimoglavaca međunarodne zajednice, pa bili oni i Amerikanci – poručio je Dodik Englishu.

Od 2010. umjesto Englisha američki ambasador je Patrick Moon. Tada je Dodik izabran za predsjednika RS-a, a taj mandat obnovio je i 2014. godine.

Moon je za kratko vrijeme došao u sukob sa Dodikom. Prilikom jedne od posjeta Banjoj Luci najavio je da se neće sastati s njim.

-Imali smo jako puno sastanka s predsjednikom Dodikom u prošlosti. Iskreno govoreći malo je frustrirajuće. On vam kaže jednu stvar na sastancima, a dva dana kasnije kaže nešto sasvim drugačije – kazao je Moon u izjavi novinarima.

Nakon odlaska Moona iz naše zemlje, 18 mjeseci se čekalo na imenovanje novog američkog ambasadora. Početkom 2015. godine u BiH dolazi ambasadorica Maureen Elizabeth Cormack.

Cormack je bila stalna meta napada Dodika i SNSD-a, a čak je jedne prilike tražio da se proglasi personom non grata na prostoru entiteta RS.

Ostao je zabilježen i trenutak iz travnja 2017. godine kada se Dodik odbio rukovati s Cormack. Bilo je to na obilježavanju 72. godišnjice proboja zatvorenika Jasenovca u Donjoj Gradini.

U vrijeme kada je Cormack bila ambasadorica, 2017. godine Dodik je stavljen na američki crnu listu zbog podrivanja države, njegovog osporavanja Ustavnog suda BiH i kršenja vladavine prave.

Cormack na funkciji 2019. nasljeđuje Eric Nelson, koji je bio ambasador naredne tri godine. U Nelsonovom mandatu Dodik je izabran za člana Predsjedništva BiH.

Od 2022. američki ambasador u BiH je Michael Murphy. Upravo s Murphyjem lider SNSD-a se gotovo svakodnevno svađa i vrijeđa ga, govoreći mu da je “smrad i kreten”.

Faktor.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO