BH građani pohrlili po lovu iz EU, očekivali neku dobru cifru, na kraju će dobiti samo za metar drva!

PRO Oglas

Za dio zaposlenih u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike ovo je bio radni vikend kako bi bili obrađeni svi prigovori na preliminarnu listu korisnika pomoći EU za energetski siromašna kućanstva.

Prema najavama resornog ministra Adnana Delića, do kraja tjedna sredstva bi trebala biti uplaćena općinama i gradovima, a do kraja godine trebala bi se naći i na računima krajnjih korisnika. Međutim, već sada je jasno da će njihov ukupan broj biti znatno veći od očekivanog, pa će i iznosi pomoći po domaćinstvu biti proporcionalno umanjeni.

Podsjetimo, EU je izdvojila ukupno 70 milijuna eura za pomoć Bosni i Hercegovini, od čega je 50 milijuna namijenjeno ugroženim kućanstvima, a 20 za podršku unapređenju energetske efikasnosti stambenih zgrada, mikro, malih i srednjih poduzeća. Raspodjelom, Vlada RS je dobila oko 32 milijuna KM, pa je za 67.000 kućanstava već isplatila po 476 KM.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike na raspolaganju ima oko 64 milijuna KM, ali su procjene govorile da će broj korisnika u ovom entitetu biti oko 109.000. Sredstva su podijeljena na četiri kategorije, od kojih je za umirovljenike najavljeno do 300, a za ostale do 600 KM, ali će, sudeći po broju prijavljenih, ti iznosi biti značajno manji.

Kada se sve preračuna, umirovljenicima ta pomoć neće biti dovoljna ni za tonu uglja, dok će oni koji koriste drva moći kupiti po metar drva. Penzioneri nisu u mogućnosti koristiti skuplje sustave zagrijavanja, poput peći na pelet, a ovaj iznos bi im bio dovoljan za oko 300 kilograma peleta. Zbog ovolikog broja prijava realno je da iznos pomoći sada bude oko 160-170 KM za umirovljenike i 320 do 330 KM za ostale kategorije energetski siromašnih građana. Dakle, ovaj projekt je totalni promašaj jer se sve pretvorilo u milostinju – kaže za „Avaz” Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Avaz.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk